ERÚ prověří solární elektrárny. Pomohou Rychlé šípy

ČTK ČTK
18. 4. 2013 17:03
Zda nedošlo k podvodu, bude úřad zkoumat u licencí z roku 2010
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Energetický regulační úřad zahájil kontrolu fotovoltaických elektráren, které získaly licenci a byly připojeny v roce 2010. Tedy předtím, než výrazně klesly dotované ceny elektřiny.

O prověrku požádalo ministerstvo průmyslu a obchodu na základě podnětu České fotovoltaické asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost. Úřad ve čtvrtek sdělil, že se kontrola bude týkat stovek licencí pro elektrárny s výkonem na jeden MW.

Případ řeší i policie

Povolováním slunečních elektráren v samém závěru roku 2010 se zabývá i policie. Z informací médií totiž například vyplývá, že některé firmy licenci získaly dokonce v posledních hodinách před změnou podmínek. Některé požádaly o povolení 30. prosince a už na Silvestra byly úspěšné.

Zájmová sdružení upozorňují především na fotovoltaickou elektrárnu Ralsko ze skupiny ČEZ, která je největší solární elektrárnou v Česku.

"Zde podle jejich názoru došlo na konci roku 2010 k neoprávněnému připojení, protože v daném okamžiku nebyla předmětná elektrárna řádně dokončena," uvedl Energetický regulační úřad. Podle úřadu je nutné prošetřit, zda elektrárna protiprávně nečerpala podporu ve formě vyšších výkupních cen.

Elektrárna v Ralsku na Českolipsku má instalovaný výkon přes 38 MW. ČEZ na ni předloni dostal podporu téměř 478 milionů korun.

Obvinění čelí i Vitásková

Doba takzvaného solárního boomu dodnes vyvolává velké emoce. Nynější vedení Energetického regulačního úřadu v čele s předsedkyní Alenou Vitáskovou má dokonce podezření, že bývalí pracovníci úřadu při stanovování výkupních cen postupovali nezákonně.

Obvinění ale čelí i sama Vitásková, a to z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby - kvůli údajně podvodnému získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010.

Proti tomu se ale Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, již dříve důrazně ohradila. Média v minulém týdnu také informovala, že ministerstvo vnitra předsedkyni úřadu přidělilo ochranku.

Komu jde státní podpora?

Problematikou fotovoltaiky se počátkem dubna zabývalo mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu. Premiér Petr Nečas už dříve prohlásil, že bude s ministry financí a průmyslu a obchodu a šéfkou Energetického regulačního úřadu hledat způsoby, jak utlumit vliv deformovaných cen elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové ceny elektrické energie. Stát podle něj také musí vědět, ke komu konkrétně podpora od státu proudí.

Úřad kvůli hloubkové kontrole vytvořil posílený tým s interním názvem Rychlé šípy. Jeho hlavním úkolem bude prověrka elektráren, u nichž úřad dostal podnět k šetření.

 

Právě se děje

Další zprávy