Energie prudce podraží, lidem až o 10 procent

Adam Junek
19. 4. 2007 10:31
Velkoobchodní cena vzroste až o 24 procent
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Energetická společnost ČEZ očekává, že velkoobchodní ceny elektřiny v roce 2008 stoupnou na 52 až 54 euro za jednu megawatthodinu, což je v průměru meziroční zvýšení zhruba o 24 procent.

Důvodem je vysoká poptávka po elektřině v regionu a nedostatek nabídky.

Pokud ČEZ skutečně takto dramaticky zdraží, půjde o rekordní meziroční nárůst velkoobchodních cen.

Loni se velkoobchodní cena elektrické energie zvýšila o necelých sedmnáct procent. Toto navýšení se "určovalo" ve dvou kolech aukce. ČEZ se tak dostal na horní hranici toho, co mohl očekávat.

Zaplatí to spotřebitel

A co to znamená pro konečné spotřebitele? Samozřejmě zdražení.

Sice ne plných 24 procent, ale peněžky to pocítí. "Tato takzvaná silová energie tvoří asi 40 procent konečné ceny pro spotřebitele," uvedl Alan Svoboda, manažer energetické společnosti. To unamená, že loňský nárůst velkoobchodní ceny spolu se zvýšením poplatků, které určuje Energetický regulační úřad, nakonec v průměru znamenal navýšení konečné ceny energie o 7,9 procenta.

Proklamovaných 24 procent by se projevilo zhruba růstem 9,6 procenta pro koncového uživatele, spočítal deník Aktuálně.cz.

Jak se vlastně projevil nárůst z loňska? Průměrně se měla cena elektřiny zvýšit o 7,9 procenta. To je však jen průměr.

Domácnosti, kde se elektřina používá i pro vytápění nebo ohřev vody, zaplatí od Nového roku mnohem více.

ČEZ se později ale pokoušel slova svého manažera zmírnit.

"ČEZ v žádném případě neplánuje razantně zvýšit cenu elektrické energie, jak dnes některá média vyvozují ze slov obchodního ředitele Alana Svobody na tiskové konferenci k vývoji obchodu s elektřinou," řekl tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

"Alan Svoboda pouze komentoval dlouhodobý trend sbližování cen energie v jednotlivých zemích střední Evropy, tak jako již při několika minulých příležitostech. V žádné případě neoznamoval obchodní rozhodnutí společnosti ČEZ. Takové rozhodnutí ani ČEZ učinit nemůže, protože elektřinu bude již v letošním roce prodávat na nově vytvořené energetické burze, kde se také bude tvořit cena," dodal.

Co znamená zdražení...

Tvrdí to analýza, kterou si nechal zpracovat odborný stavebnický server www.tzb-info.cz. Tento server loni na počátku roku těsně po ohlášeném zdražení upozornil, že nárůst ceny elektřiny u některých sazeb je i více než 25 procent, i když průměrné zdražení avizované Energetickým regulačním úřadem bylo necelých devět procent.

Tentokrát není situace tak vyostřená.

Z devíti sazeb jen dvě jsou pod hranicí průměru. Naopak domácnosti se zbylými sedmi sazbami dostanou účet s navýšením v rozmezí 8,3 až 13,5 procenta.

Nejvíce podraží elektřina odebíraná za takzvanou dvoutarifovou sazbu ve víkendovém režimu tedy D61d. Účet za tento typ sazby se zvýší o 13,5 procenta, tvrdí analýza. Typická domácnost v této sazbě spotřebuje 600 kilowatthodin ve vysokém tarifu a 7500 kilowatthodin v nízkém tarifu, a tak si na příští rok namísto necelých 16 tisíc bude muset připravit o dva tisíce navíc.

Jedna z nejběžnějších sazeb - D45d, kdy má domácnost přímotopy nebo elektrické ústřední vytápění, spotřebuje podle expertů ve větším rodinném domě zhruba 500 kilowatthodin ve vyšším tarifu a asi 23 500 kWh v nízkém tarifu ročně - se zvedne o 8,3 procenta. Obyvatelé takového bytu či domu budou muset z peněženky vytáhnout za celý rok o zhruba 3,5 tisíce víc než letos, kdy za elektriku zaplatili 44 tisíc.

"Osobně se domnívám, že trhu s elektřinou velmi škodí praktický monopol státem ovládaného ČEZ," řekl deníku Aktuálně.cz Miroslav Hořejší, jednatel společnosti, která provozuje odborný web o úsporách energií a stavebnictví.

ČEZ loni hospodařil s čistým ziskem 28,8 miliardy korun, což bylo o 29 procent více než v roce 2005, kdy vydělal 22,3 miliardy korun. Vedení společnosti letos očekává čistý zisk 35,1 miliardy korun, což by znamenalo nárůst o 22 procent. Za hlavní příčiny zisku považuje ČEZ vyšší ceny elektřiny, nárůst prodeje, akvizice v zahraničí a úspory nákladů.

"Vysvětlení, že se musíme přiblížit cenám obvyklým v západní Evropě, dle mého názoru nemůže obstát," tvrdí Hořejší.

Elektrická energie se totiž podle něj vyrábí v České republice, a to převážně z vlastních zdrojů a s vynaložením tuzemských nákladů na pracovní sílu i související služby a suroviny. To vše je v Česku zatím stále výrazně levnější než v západní Evropě.

"Nelze samozřejmě přesně určit, jaká část zisku ČEZ pochází z Česka a jaká část ze zahraničí, ale při hrubém odhadu snadno dojdeme k tomu, že každý občan České republiky jen na čistý zisk ČEZ přispívá kolem dvou tisíc korun ročně, což není nic jiného než z velké části příspěvek do státní pokladny," upozorňuje expert.

 

Právě se děje

Další zprávy