Easyjet u soudu. Nenahlásil své zaměstnance

vp
23. 1. 2010 14:55
Nízkonákladový dopravce údajně neplatil sociální pojištění za své zaměstnance v Paříži
Foto: easyJet

Paříž - Nízkonákladový letecký přepravce společnost Easyjet čelí u pařížského soudu žalobě za porušení pracovního práva.

Společnost údajně nenahlásila svých 170 zaměstnanců pracujících na letišti Orly v Paříži a v letech 2003 a 2006 za ně francouzskému státu neplatila sociální pojištění.

Podle vyjádření společnosti hrozí pokuta v přepočtu až 6 milionů korun. Podle odborníků by to ale mohlo být až 10 milionů eur, tedy v přepočtu více než čtvrt miliardy korun.

Easyjet se brání, že zaměstnanci byli zaměstnáni na základě britských pracovních smluv britskou firmou. A tak francouzské zákony nemohou být v tomto případě aplikovány.

"Easyjet je registrovanou společností ve Velké Británii. Věřili jsme, že jsme splnili všechny povinnosti vyplývající z francouzských zákonů, které tehdy přesně nevymezovaly povinnosti pro britskou firmu operující ve Francii," píše se v oficiálním vyjádření společnosti.

Společnost dodává, že po změně v zákoně z roku 2007 byly pracovní smlouvy obnoveny podle nových pravidel. Verdikt má francouzský soud vynést za několik týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy