Dvě třetiny hospod čekají ztrátu, čtvrtina propouštění

Karel Toman
24. 7. 2009 10:50
Asociace restaurací a hotelů si udělala anketu. "Situace není dobrá," zní výsledek.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bezmála dvě třetiny restaurací skončí letos ve ztrátě. Čtvrtina z nich pak chystá propouštění. Vyplývá to z ankety, kterou mezi svými členy nedávno uspořádala Asociace hotelů a restaurací.

"Asi 60 procent restaurací odhaduje, že bude letos ve ztrátě. Na 25 procent respondentů nám oznámilo, že budou muset snižovat stavy zaměstnanců," řekl generální sekretář asociace Václav Stárek.

"Nechceme šířit nějaké poplašné zprávy, ale fakt je ten, že kdo je v nájmu, má zásadní problémy. Ta situace opravdu není dobrá," líčí současné potíže v oboru.

Na kvalitě obsluhy krizi nesejde

Recese tak podle něj nesehraje ani svou očistnou funkci tím, že by zbavila trh hospod s otrávenou obsluhou a špatnými službami.

"I lepší restaurace mají problémy. Korporátní klientela prakticky neexistuje, ta úplně odpadla. Bavili jsme se i s podnikateli z Pošumaví a Železné Rudy. Tam samozřejmě nepomohly povodně. I domácí cestovní ruch se trochu zpomalil," jmenuje příčiny odlivu klientely, které podle něj nemají s kvalitou služeb co do činění.

"Naši zákazníci restaurací a hospůdek jsou navíc poměrně konzervativní a s tím, co se tam momentálně servíruje jsou spokojení. Krize tak nepostihne jen špatné hospody. Hlavní problém je spíš v tom, že si všichni začínají škrtat ve svých rozpočtech," dodává.

S nadějí teď restauratéři vzhlížejí k zasedání sněmovny.

"Čekáme, jestli se v září schválí novela zákona o DPH. V současné době totiž restaurace platí na vstupu 9 procent a na výstupu 19. Deset procent se přidává jen za čistou lidskou práci, což mi přijde naprosto nesmyslné. Kdyby se restaurace posunuly do nižší sazby, mohlo  by jim to velmi pomoct," je přesvědčen šéf asociace zastupující restauratéry a hoteliéry.

Zavřít může až pětina hospod

Před propadem zisků a hrozícími ztrátami varovala asociace už v letos květnu. Podle tehdejších odhadů může kvůli krizi nakonec zkrachovat až pětina českých restaurací a o práci v tomto sektoru může přijít až čtvrtina zaměstnanců, tedy kolem 15 tisíc lidí.

"Míň hostů? Tak o třicet čtyřicet procent určitě," potvrdil tehdy pro Aktuálně.cz začínající propad Christián Bílek, číšník zlínského Bowling baru B6 s pizzerií. "Buď to letos bude šul nul, nebo to půjde do mínusu," odhadl tehdy hospodářský výsledek svého zaměstnavatele.

"Na hotelu to poznat je. O polovinu míň klientů to nebude, to by bylo moc, ale o třetinu míň určitě. Ta krize opravdu znát je," potvrdila také recepční nedalekého Hotelu Ondráš.

 

Právě se děje

Další zprávy