V Česku roste po čtyřiceti letech první velký pivovar

Ekonomika Ekonomika
15. 4. 2009 18:45
V Chotěboři se od června začne vařit nová značka ležáku podle tradiční české receptury

Chotěboř - Do konce května bude v Chotěboři na Havlíčkobrodsku dokončena stavba prvního takzvaného průmyslového pivovaru v Česku za posledních čtyřicet let. Vařit pivo začne nejpozději v červnu.

V první fázi bude vyrábět zhruba deset tisíc hektolitrů piva, později až 25 tisíc hektolitrů ročně, sdělila mediální zástupkyně společnosti Alice Kavková.

Žádné europivo, ale česká tradice

Podle tamního sládka Oldřicha Záruby se bude v Chotěboři vyrábět tradiční české pivo, které zákazníkům nabídne „hořkost, říz, plnost a příjemný pocit po napití". Narozdíl od rychle zrajících tak zvaných europiv bude zrát chotěbořské pivo dvakrát tak déle.

„Chceme vtisknout chotěbořskému pivovaru rodinnou tvář a věříme, že bude pro město, okolí a možná celou Vysočinu rodinným zlatem. I proto připravujeme poctivý a klasický český ležák, žádné uniformní pivo," uvedl Záruba.

Zájemci se budou moci na výrobu piva podívat, jedna stěna pivovaru bude prosklená. „Nejprve bude zrát v otevřených kádích, dokvašovat bude v uzavřených ležáckých tancích," doplnil sládek Záruba.

Pivovar nabídne celkem  pět druhů piv: světlou desítku, světlou i tmavou dvanáctku, třináctistupňový speciál a nealko.

PITNÝ REŽIM
PITNÝ REŽIM | Foto: Ondřej Besperát

Pivovar přibližně za 30 milionů korun vzniká v chotěbořské průmyslové zóně, investorem je havlíčkobrodská společnost Ross Holding. V hlavní budově jsou dokončovány zednické a obkladačské práce a začíná montáž technologií.

Nováček z Vysočiny je v pořadí 49. český průmyslový pivovar a vstupuje na vysoce konkurenční pole zavedených nadnárodních gigantů i stále populárnějších malých pivovarů.

„Zatímco na začátku 90. letech existoval v tuzemsku jediný malý pivovar, dnes zažívají boom. Je jich asi 80 a připravují se další. S průmyslovými pivovary, mezi něž se Chotěboř počítá, je to naopak. V roce 1950 jich u nás bylo 176, dnes sotva padesát. Od roku 1970, kdy první várku piva uvařil pivovar v Nošovicích, se žádný další neobjevil - až nyní ten náš," shrnuje ředitel nového pivovaru Josef Tomek.

První nováček po Nošovicích

Konkurence se ale nebojí. „Gigantům budeme konkurovat klasickou staročeskou technologií. Naše pivo si pivaři nespletou, vtiskneme mu charakter a kvalitu," tvrdí sládek Záruba. Pivaři se budou moci přesvědčit  za dva měsíce.

Projekt pivovaru původně připravil britský podnikatel, který kvůli tomu v Česku založil firmu Pivotech. Od svého záměru musel později odstoupit a českou firmu prodal firmě Ross.

Na Vysočině teď fungují čtyři větší pivovary - v Havlíčkově Brodě, Humpolci, Jihlavě a Pelhřimově. Jejich roční výstav se pohybuje od několika desítek tisíc hektolitrů po 188 000 hektolitrů, jež loni uvařil humpolecký Bernard.

Během posledních let v kraji přibyly tři minipivovary, které však na trh ročně dodávají jen několik tisíc hektolitrů. Pivo bez alkoholu se zatím v kraji vaří jen v Humpolci.

 

Právě se děje

Další zprávy