Dvě pětiny nezaměstnaných jsou bez práce déle než rok

Petr Kučera Ekonomika Petr Kučera, Ekonomika
4. 11. 2013 10:25
Nejvyšší míra nezaměstnanosti je ve skupině osob se základním vzděláním
Foto: Thinkstock

Praha - Ke konci třetího čtvrtletí bylo v České republice 369,6 tisíce nezaměstnaných osob, což je nepatrně více (o 1,6 tisíce) více než ve stejném období loňského roku.

Uvedl to Český statistický úřad na základě výsledků výběrového šetření pracovních sil.

Vzestup nezaměstnanosti se projevil v ženské populaci (o 3,7 tisíce na celkem 197,1 tisíce), naopak v mužské populaci došlo k mírnému poklesu (o 2,1 tisíce).

Počet dlouhodobě nezaměstnaných, kteří jsou bez práce jeden rok a déle, se meziročně zvýšil o tři tisíce na 161,5 tisíce. Na celkovém počtu nezaměstnaných se podílejí 43,7 procenty.

Český statistický úřad přitom používá jinou metodiku než ministerstvo práce a sociálních věcí, které svou měsíční statistiku opírá o definici uchazečů o zaměstnání registrovaných na úřadech práce.

Statistici používají definici Mezinárodní organizace práce (ILO). Podle ní jsou za nezaměstnané považovány osoby, které v referenčním období neměly žádné zaměstnání, neodpracovaly ani jednu hodinu za mzdu nebo odměnu a aktivně hledaly práci, do které by byly schopny nastoupit nejpozději do dvou týdnů. Tato metodika je jednotná pro všechny členské země EU a poskytuje mezinárodně srovnatelné údaje.

Obecná míra nezaměstnanosti, tedy podíl nezaměstnaných k pracovní síle, dosáhla ve třetím čtvrtletí podle definice ILO sedmi procent, což je stejně jako loni ve stejném období.

Vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (23,9 procenta), nadprůměrná je i v početné skupině osob se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (osm procent). U osob s úplným středním vzděláním s maturitou činí 5,7 procenta a u vysokoškoláků 3,2 procenta.

Výběrové šetření, s nímž pracuje Český statistický úřad, dále zjišťuje i údaje i za osoby, které nepracují, aktivně práci nehledají a nesplňují tak podmínky ILO pro nezaměstnané, ale přitom uvádějí, že by chtěly pracovat.

Ve třetím čtvrtletí jich bylo 138,8 tisíce osob, což je o 28,1 tisíce méně než ve stejném období roku 2012.

Většina osob, které by chtěly pracovat, však nemůže ihned nastoupit do případného zaměstnání. Nejpozději do 14 dnů je schopno nastoupit 65,4 tisíce osob.

 

Právě se děje

Další zprávy