Důvěra v českou ekonomiku v prosinci opět stoupla

ČTK ČTK
20. 12. 2013 11:07
Důvěra v českou ekonomiku pátý měsíc za sebou stoupla.
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Důvěra v českou ekonomiku pátý měsíc za sebou stoupla. V prosinci se souhrnný indikátor důvěry proti listopadu zvýšil o jeden bod na 5,5 bodu.

Konkrétně se zvýšila důvěra v obchodě a ve vybraných odvětvích služeb, v průmyslu se nezměnila a ve stavebnictví mírně klesla. U podnikatelů důvěra rostla, naopak u spotřebitelů se téměř nezměnila, informuje Český statistický úřad.

"Celková důvěra v české ekonomice je tak nejvyšší za poslední zhruba rok a půl," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Zásluhu na zvýšení důvěry podle něj měla zřejmě oslabená koruna, která vehnala spotřebitele do obchodů, aby využili stávajících cen ještě před zdražením dováženého zboží.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v prosinci meziměsíčně snížil o 0,2 bodu, a zůstává tak v záporných hodnotách na minus 9,5 bodu. V meziročním srovnání je však vyšší, uvedli statistici.

Podle jejich zjištění se ale spotřebitelé o něco více obávají zhoršení celkové ekonomické situace v příštích dvanácti měsících. Obavy z jejich vlastní finanční situace nebo ze zvýšení nezaměstnanosti jsou v porovnání s listopadem stejné.

Nezměnil se ani jejich úmysl spořit, mají ale menší ochotu pořizovat předměty dlouhodobé spotřeby. Více se však - zřejmě v důsledku intervencí ČNB - obávají zdražování, doplnil ČSÚ.

Indikátor důvěry v obchod pak od listopadu poskočil o 6,3 bodu a ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru o 2,4 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy