Duracell jako energetický nápoj? Česká firma narazila

ČTK ČTK
15. 10. 2013 11:55
Nejvyšší správní soud: Česká firma El Niňo definitivně prohrála spor.
Energetický nápoj Duracell
Energetický nápoj Duracell | Foto: Gizmodo.com

Brno - Česká firma El Niňo definitivně prohrála soudní spor o možnost vyrábět a prodávat energetický nápoj pod značkou Duracell. Proti drinku bojoval výrobce baterií téhož jména.

Úřad průmyslového vlastnictví v roce 2009 označil známku Duracell Energy Drink za neplatnou. Žalobu firmy El Niňo poté zamítl Městský soud v Praze, nyní neuspěla ani u Nejvyššího správního soudu.

Podle obou soudů česká firma nepoctivě těžila z rozlišovací způsobilosti a dobrého jména ochranných známek společnosti Duracell Batteries, která podléhá přednímu americkému producentu spotřebního zboží Procter&Gamble.

Nejen název, ale i design

Česká firma si "vypůjčila" nejen název baterií, ale také jejich charakteristický design. Plechovka s energetickým drinkem připomínala tvarem i zpracováním tužkovou baterii Duracell. Nápoj se podle dostupných informací vyráběl pod tímto názvem do konce roku 2009.

Společnost El Niňo v kasační stížnosti namítala, že se ve správním řízení dostatečně neprokázalo dobré jméno ochranných známek Duracell v České republice. Výrobce baterií toto tvrzení označil za nepravdivé. V Česku prodává baterie od roku 1992, přičemž dlouhodobě investuje do reklamy ve všech typech médií a drží významný tržní podíl.

Správné důkazy i úvahy

Podle Nejvyššího správního soudu rozhodl Úřad průmyslového vlastnictví správně, své stanovisko podložil relevantními důkazy a logickými úvahami. Beze změn ponechal Nejvyšší správní soud také verdikt Městského soudu v Praze.

"Užívání ochranné známky stěžovatelky (El Niňo) protiprávně těží z rozlišovací způsobilosti ochranných známek společnosti Duracell a jejich dobrého jména," stojí v rozsudku.

 

Právě se děje

Další zprávy