Důmyslná schránka kryla tisíce pirátských CD

Dušan Klimeš
31. 5. 2007 16:46
Celníci zabavili filmy i hudbu
Schránka na padělaná CD ve Škodě Superb
Schránka na padělaná CD ve Škodě Superb | Foto: Aktuálně.cz

Plzeň - Celníkům se povedlo zadržet Vietnamce, který ve svém autě převážel tisíce falešných CD a DVD s filmovými a hudebními tituly.

Celníci z Klatov odhalili ve Škodě Superb speciální schránku za ruční opěrkou na zadních sedadel. V ní se skrývalo 2800 nosičů s již vypáleným, pirátsky získaným obsahem. Policisté zadrželi i téměř shodný počet bookletů.

"Tyto obaly byly velmi profesionálně vyvedeny a pro běžného zákazníka těžko rozpoznatelné od originálu," potvrdila deníku Aktuálně.cz tisková mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

Hodnota zboží, které celníci zadrželi, podle ní dosahuje téměř 1,7 milionu korun.

Schránka v autě zřejmě sloužila k převozu padělaného zboží z výrobny do obchodů.

Shakira pro cizince

Podle obalů, které byly zadrženy, se zákazníci mohli "těšit" například na Shakiru, AC/DC, Justina Timberlakea, či Prince. Filmové tituly zahrnovaly i největší novinky jako Spider-man 3. Šlo ale o tituly především pro německé klienty, protože obaly byly tištěny v němčině.

Obaly na padělaná CD a DVD
Obaly na padělaná CD a DVD | Foto: Aktuálně.cz

Přitom padělání a prodej pirátských kopií provází stále větší tvrdost ze strany soudů. K ochraně autorských práv se Česká republika zavázala v rámci mezinárodních smluv.

I díky tomu může při odhalování porušení duševních práv využít odposlechy, které jsou jinak užívány jen u velmi vážných zločinů a násilné činnosti.

Zatímco v devadesátých letech se soudy přikláněly k velmi mírným peněžním trestům, dnes už není výjimkou náhrada škody a podmíněné odsouzení až na dva roky.

"Zatímco v devadesátých letech byla odškodnění, tedy mimosoudní i stanovená soudem, relativně nízká, nyní se podle našich statistik v průměru pohybují ve výši 200 tisíc korun," říká Jan Hlaváč, zástupce BSA, která chrání práva výrobců softwaru.

 

Právě se děje

Další zprávy