Celníci našli padělané boty za desítky milionů

Dušan Klimeš
11. 5. 2007 12:39
Čínské boty se na český trh už nedostanou
Padělané boty z Číny
Padělané boty z Číny | Foto: Celní správa Plzeň

Plzeň - Úlovek v hodnotě 21 milionů korun se podařil plzeňským celníkům. Zadrželi téměř jedenáct tisíc párů bot s padělanou značkou.

Boty se snažily napodobit výrobky "1 Harley Davidson". Ve skutečnosti ale značka obsahovala název "1 Narley Dayidson". Svým vzhledem a designem značky ale jasně porušovaly autorská práva firmy Harley.

"Kontejner byl odeslán z Číny přes přístav v Hamburku a dále byl dopraven na nákladním vozidle do Domažlic, kde mělo být zboží procleno a propuštěno do volného oběhu na český trh," uvádí tisková mluvčí plzeňské celní správy Jitka Blahutová.

Žaloba na cestě?

V kontejneru ale celníci našli již zmíněné zboží, které na místě zabavili.

"Informovali o nálezu majitele ochranné známky, který má právo bránit se proti dovozu padělků právní cestou," vysvětluje Blahutová.

Hodnota zajištěné zásilky byla orientačně stanovena na 21 milionů korun. 

Obdobný "úlovek" se povedl chebským celníkům před několika dny, kdy našli šestnáct tisíc triček a čepic s padělanými obchodními značkami. Škoda se pohybovala kolem dvaceti milionů korun.

Problém Unie

Problém padělaných výrobků se dostal i na stůl Evropského parlamentu. Poslanci podporují sjednocení trestního práva u všech členů EU, které se týká padělaných značek.

Boty napodobovaly značku
Boty napodobovaly značku | Foto: Celní správa Plzeň

K porušování práv duševního vlastnictví patří vše od pirátských kopií hudby a filmů až k napodobeninám kabelek a léčiv. Objem padělaného zboží se na trhu EU podle studií zvýšil patnáctkrát a hospodářské ztráty z padělání jsou odhadovány až na 500 miliard eur ročně.

Parlament chce minimálně sjednotit pokuty za padělání. Za nejzávažnější porušení práva by hrozily až čtyři roky odnětí svobody.

 

Právě se děje

Další zprávy