Číňané padělali Vuittona přímo v Itálii

Dušan Klimeš
26. 9. 2006 0:00
Prato - Policii v Itálii se povedl skutečně královský úlovek. Zadržela 650 tisíc padělaných tašek a doplňků, které napodobovali nejluxusnější značky jako Gucci či Louis Vuitton.

Toskánské město Prato je od nynějška asi navěky spojeno s paděláním. Policii se totiž povedlo zadržet statisíce tašek a dalších módních doplňků, které se tvářili jako výrobky firem Gucci a Louis Vuitton.

V Itálii, kde si obyvatelé velice potrpí na módu a kde každá nová řada modelů je očekávána s napětím, je tento nález téměř národní tragédií.

Čínské padělky?

Celou věc mají ale na svědomí dva čínští podnikatelé, kteří si v Pratu založili továrnu, kde nechávali padělky šít. Nejenže se věnovali produkci výrobků Gucci a Vuitton protiprávně, navíc zaměstnávali imigranty, kteří v zemi byli nelegálně. Dva z nich byli při razii zatčeni a hrozí jim deportace.

Foto: Pittard

Oba podnikatelé z Číny jsou zatčeni a obviněni z nakládání s ukradeným zbožím a užíváním ilegální pracovní síly.

"Bohužel, kvůli těmto pánům se z Prata stala kolébka padělků," uvedl mluvčí policie agentuře Reuters.

Vyrobeno v Itálii

V tomto městě si mnoho čínských obchodníků založilo továrny na oblečení a módní doplňky. Využívají tak přístup do Evropy a zároveň toho, že pak mohou své výrobky označit cedulkou "Made in Italy".

Louis Vuitton již dříve úspěšně žaloval padělatele přímo z Číny, kteří se vrhli na napodobování například oblíbených hnědých tašek s monogramem "LV".

Modely od firmy Gucci jsou v Itálii velmi oblíbené
Modely od firmy Gucci jsou v Itálii velmi oblíbené | Foto: Reuters

Může za to internet

Právníci známých značek však jdou nejen po Číňanech. Ve čtvrtek právě Vuitton a Dior podali u francouzského soudu žaloby na internetovou aukční síň eBay. Ta prý nedělá dost pro to, aby znemožnila aukce padělaných výrobků na svých stránkách.

Firmy chtějí po eBay v přepočtu asi miliardu korun za škody, které jim prý laxností této společnosti vznikly.

Aukční síň se ale brání, že už teď dělá víc, než jí ukládá zákon a že je na každé firmě a polici, aby zabránily výrobě padělků. Stejně se hájí i v procesu, který vede s firmou Tiffany, který běží již od roku 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy