Důchody spolknou o deset miliard víc

Red eko
13. 9. 2006 12:32
Praha - O deset miliard korun je podle kabinetu Mirka Topolánka třeba prohloubit schodek letošního rozpočtu. Nezbylo by totiž na důchody.

Ministři dnes rozhodli, že na vyplácení důchodů vyčlení k 257 miliardám dalších deset, aby důchodci dostali penze i v prosinci.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase bylo ke konci srpna vyčerpáno více než 69 procent částky určené na vyplácení penzí pro letošní rok. Na tiskové konferenci po zasedání vlády uvedl, že za první pololetí letošního roku přibylo 32 tisíc penzistů.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Kvůli prudce se zvyšujícímu počtu důchodců by částka vyčleněná na letošní rok nestačila. Penze by nemohly být vypláceny na posledních čtrnáct dnů prosince.

"Je prioritou této vlády, aby penzisté své peníze dostali. Je třeba zajistit, aby proběhly i zálohové platby na leden," uvedl Nečas.

Pro letošní rok schválila předcházející vláda Jiřího Paroubka rozpočtové mínus ve výši 74 miliard korun. I s dalšími deseti miliardami korun je to však méně, než kolik bude tvořit nový státní dluh příští rok.

Předvolební dárečky ve formě vyšších sociálních dávek či úpravy výplaty nemocenské hrozily deficitem dokonce ve výši 173 miliard korun. Odstupující vláda ještě na poslední chvíli schválila škrty, které podle ní dostanou schodek na úroveň 88 miliard.

Nový ministr financí Vlastimil Tlustý ale tvrdí, že to nepůjde stáhnout níž než na 101 až 127 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy