Dráhy poprvé platí miliony za zpoždění vlaků

Markéta Chaloupská, Tomáš Fránek
2. 4. 2008 15:20
Pokutu ve výši 2,6 milionů vyměřil Olomoucký kraj
Ohlášená bomba zpozdila také mezinárodní rychlíky Eurocity.
Ohlášená bomba zpozdila také mezinárodní rychlíky Eurocity. | Foto: Topí Pigula

Olomouc - České dráhy poprvé zaplatí pokutu za zpožďování vlaků. Na pokutě se po více než třech měsících Olomoucký kraj dohodl se zástupci Českých drah.

"Za více než sto prokázaných případů zaplatí dráhy 2,6 milionů korun," sdělil Aktuálně.cz tiskový mluvčí Olomouckého kraje Tomáš Kocych.

Kraj původně požadoval 5,5 milionu za 216 zpožděných spojů. Českým drahám se na jednání v lednu podařilo prokázat, že za některá zpoždění nemohly.

"Uznáváme prokázaná pochybení, která přičítáme transformaci organizace na správce infrastruktury (SŽDC) a dopravce (ČD). Zlepšíme řízení, vytipujeme s krajem páteřní trasy, které budou mít prioritu a cestující budeme lépe a více informovat", řekl náměstek Petr Moravec.

"Vyčíslená a oběma stranami schválená pokuta nezahrnuje poslední čtvrtletí roku 2007. V případě zlepšení služeb ze strany Českých drah v tomto pololetí sankci za zhruba 36 spojů  nehodláme uplatňovat," uvedl radní Petr Polášek.

Podle Poláška kraj uhradí drahám ztrátu za zajištění základní dopravní obslužnosti ve výši 312 milionů korun.

Po dohodě doznala ve smlouvě změn konstrukce výše sankcí. Proti loňským až 20 000 korunám za každý zpožděný spoj, což bylo jedno promile z měsíční splátky, to bude letos maximálně 10 500 korun.

Zaviní-li zpoždění technická závada na vlakové soupravě, bude moci kraj uplatnit sankci od 1 200 korun do 1 300 korun  za jednotlivý spoj. 

Když platíme, tak jezděte na čas, říká Olomouc

Za vypravení vlaků platí Olomoucký kraj Českým dráhám ročně 312 milionů korun.

"Je to vlastně obchodní vztah, sankce je zakotvena v obchodní smlouvě. Když si něco platíte, tak to logicky musíte i dostat," vysvětloval před časem Petr Polášek.

V minulém roce pokutoval za zpožďování vlaků České dráhy například již Liberecký kraj. Pokuta činila 4,35 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy