Ropa pokračuje v růstu. Barel stojí už 126 dolarů

Red Eko
9. 5. 2008 12:45
Cenu táhne nahoru násilí v Nigérii
2. 1. - Ropa zlomila hranici 100 dolarů - Cena americké lehké ropy po měsících očekávání ve středu 2. ledna vystoupala na magickou hranici sta dolarů za barel. Řítí se svět do krize?  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
2. 1. - Ropa zlomila hranici 100 dolarů - Cena americké lehké ropy po měsících očekávání ve středu 2. ledna vystoupala na magickou hranici sta dolarů za barel. Řítí se svět do krize? Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Reuters

New York - Americká lehká ropa v pátek večer dosáhla částky 126 dolarů za barel. Hlavní příčinou je podle agentury Bloomberg obava z nedostatečných zásob pohonných hmot pro letní motoristickou sezónu v USA.

Podstaný vliv na cenu ropy nyní mají i neutuchající nepokoje v Nigérii a s nimi související obavy z přerušení ropných dodávek.

Severomořská ropa Brent byla dopoledne k dostání za 124 dolarů za barel.

V uplynulých dnech táhlo cenu ropy nahoru napětí mezi jedním z hlavních dodavatelů strategické suroviny - Íránem - a mocnostmi Západu. Ty adresovaly v pátek Teheránu novou výzvu, aby se zbavil svého jaderného programu. Po víkendu to Írán striktně odmítl.

Kromě Íránu se na obavách podepsalo právě napětí v Nigérii, kde se rebelům podařilo narušit další ropovod. Minulý týden - poté, co separatisté z Hnutí za samostatnou Nigerijskou deltu poškodili klíčový ropovod Royal Dutch Shell - to pro ropu znamenalo skok na 117 dolarů za barel.

Vzestup cen ropy podpořila i nedávná vyjádření zástupců OPEC, že členské země nejsou nakloněny zvyšování produkce ropy. Tato slova sice později generální tajemník OPEC Abdulláh al Badrí odmítl s tím, že organizace je připravena těžbu zvýšit. I tak však ceny poskočily vzhůru.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy