Dovozce vína před soudem. Neplatil fondu

Tomáš Fránek
5. 3. 2007 0:00
Brno - Vinařský fond si došlápl na společnost Šimek Bohemia. Přes ni do Česka teklo víno bez poplatku, který ostatní dovozci platili.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Je to první soudní pře provázející činnost Vinařského fondu hospodařícího s několika desítkami milionů korun ročně. A také první případ, kdy nějaká vinařská společnost odmítla respektovat pravidla pro působení na tuzemském trhu.

A nejde o spor jednoduchý, bylo kvůli němu podáno na osm žalob a definitivní verdikt soudů zatím nepadl.

Koruna za litr

Ještě před vstupem Česka do Evropské unie museli kromě tuzemských vinařů také dovozci vín platit do Vinařského fondu povinné odvody ve výši jedné koruny za každý dovezený litr vína.

Dovozci poplatek kritizovali. Nelíbilo se jim, že za peníze, které odvedli do Vinařského fondu, sadili moravští a čeští vinaři nové vinice, zvyšovali svoji produkci a tak i svoji konkurenceschopnost právě v boji s dovozovými víny. Všichni ale platili.

"Jediný, kdo ho platit odmítl, byla společnost Šimek Bohemia. Podali jsme asi osm žalob, definitivní verdikt ale zatím nepadl. Ve většině sporů jsme sice byli úspěšní, firma se ale vždy odvolala," řekl deníku Aktuálně.cz šéf fondu Jaroslav Machovec.

Krajský soud v Brně nyní dal z procesních důvodů za pravdu pražské firmě a za nicotné (neplatné) označil jedno z rozhodnutí fondu o zaplacení poplatků.

Firma Šimek Bohemia provozující jak společnost Vinné sklepy v jihomoravském Drnholci, tak vinotéky ve velkých nákupních centrech v Praze a Brně, spory s fondem nekomentovala, majitel firmy Jaroslav Šimek je totiž dlouhodobě v zahraničí.

Peníze na vinohrady

"Sledujeme ten spor, pokud by společnost Šimek Bohemia uspěla, tak nevylučujeme, že bychom se na soud také obrátili," uvedl zástupce další společnosti, která do Česka dováží vína a v minulosti poplatek zaplatila.

Foto: Martin Severa

Fond z peněz vybraných od tuzemských vinařů a dovozců vín a také z půjček vydal na 446 milionů korun. Za ty před vstupem Česka do Evropské unie vysadilo asi 950 vinařů celkem 2517 hektarů nových vinic.

Nyní už dovozci vín do fondu žádné peníze neodvádějí.  Tuto povinnost mají pouze domácí vinaři. Ti do fondu platí 50 haléřů z litru vína vyrobeného a uvedeného na trh v Česku a dalších 350 korun z hektaru vinice. Sumu rovnající se takto vybraným penězům pak přidává stát.

Výsadba nových vinohradů před vstupem Česka do Evropské unie se přitom nyní stále řeší i mezi politiky.
Vinařský fond a Svaz vinařů totiž oznámily, že chtějí iniciovat zákon, podle kterého by vinaři nemuseli splácet půjčky od fondu určené právě na výsadbu nových vinic.

Splátky se blíží

Moravští a čeští vinaři rozšířili před vstupem do Unie, která výsadbu nových vinic omezuje, s podporou státu plochy vinic zhruba o 7000 hektarů.

A ti, kteří získali dotaci od Vinařského fondu, musejí od roku 2009 začít polovinu sumy splácet. "Splácení poloviny částky, tedy asi 224 milionů korun, by část vinařů velmi znevýhodnila a zhoršila jejich konkurenceschopnost," řekl Machovec.
Ministerstvo zemědělství ovšem příliš nevěří, že by s odpuštěním splácením půjček souhlasila Evropská komise.

"Nešlo by nejspíše o zákon, ale vládní nařízení. Šlo by ale každopádně o veřejnou podporu a museli bychom proto získat souhlas od Evropské komise. Nepředpokládám, že bychom byli s touto žádostí úspěšní," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová.

 

 

Právě se děje

Další zprávy