Česko zlomilo rekord. V obchodu

Dušan Klimeš
5. 2. 2007 9:04
Praha - V roce 2006 mělo Česko historicky nejvyšší přebytek zahraničního obchodu. Zasloužili se o to hlavně úspěšní vývozci automobilů.

Za přebytek 47,3 miliardy korun stál především vývoz automobilů. Je to o téměř deset miliard lepší výsledek než v roce 2005, kdy byl zahraniční obchod také na rekordu. Tyto výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad.

"Přebytek by přitom mohl být ještě vyšší, kdyby v létě 2006 nedošlo k růstu cen ropy až na rekordní hodnoty kolem 80 dolarů za barel," myslí si Vladimír Pikora z Next Finance.

V samotném prosinci byl obchod s cizinou ve schodku 3,2 miliardy korun, což představuje meziroční zlepšení o 0,8 miliardy korun.

Poslední měsíc v roce je každoročně velmi slabým obdobím, kdy vývoz zaostává za dovozem. Obchodníci totiž musí nakoupit vánoční zboží a bilance zahraničního obchodu se tak vždy dostane do mínusu: Česko víc dováží, než vyváží.

Kontehnery. Ilustrační foto
Kontehnery. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Koruna versus vývoz

Přesto byl prosinec i pro analytiky překvapivě dobrým měsícem.

"V prosinci se zopakoval příběh předchozích třech měsíců. Kombinace vynikajícího exportního výkonu průmyslu a snížených dovozních cen komodit, zejména ropy a zemního plynu, výrazně podpořila obchodní bilanci," říká Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Za zbytek roku si ale čeští vývozci vysloužili chválu, neboť se museli po celou dobu "prát" s posilující korunou. Oproti euru totiž zlevnila o více než korunu a padesát haléřů. Kvůli tomu exportéři inkasovali méně za své výrobky, přestože se jejich náklady v tuzemsku nezměnily.

Auta za hranice

Nejvýznamnějším odvětvím českého obchodu se již definitivně stala výroba automobilů. Tradiční mladoboleslavskou Škodu nyní ve vývozu podporuje i kolínská TPCA. Letošní export by měl už podpořit i rozjezd nošovické továrny korejské firmy Hyundai.

"Rozhodující příznivý vliv na vývoj bilance měl obchod se stroji a dopravními prostředky, kde vzrostlo aktivum o 64,6 miliardy Kč," uvedli statistikové.

Celkově dosáhl vývoz hodnoty 2,14 bilionu korun a oproti roku předchozímu vzrostl o téměř patnáct procent. Dovoz byl o již zmíněných 47,3 miliardy nižší, dosáhl tedy celkové hodnoty 2,09 bilionu korun.

Vstup do Evropské unie byl pro bilanci přínosem: V roce 2006 exportéři do EU vyvezli zboží v hodnotě o 58 miliard vyšší než o rok dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy