Domky, které zbyly po H-Systemu, půjdou do dražby

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 4. 2013 11:50
Pokud o ně nechtějí lidé přijít, budou za ně muset opět zaplatit

Praha - Pětapadesát bytů v Horoměřicích, které zbyly v konkurzní podstatě vytunelované firmy, se má za týden dražit za 62 milionů korun.

Ohroženým rodinám, které zde bydlí přes dvanáct let, tak hrozí, že buď o majetek přijdou, nebo budou muset za odkup svých domů znovu zaplatit.

Uvádí to Stavební bytové družstvo Svatopluk. To sdružuje bývalé klienty společnosti H-System, která v roce 1997 po čtyřech letech existence zkrachovala.

Budou chtít lidé ještě platit?

Jak zástupci družstva zdůrazňují, o peníze lidé nepřijdou poprvé. Doposud ztratila více než tisícovka klientů více než 980 milionů korun.

Poprvé zákazníci prodělali, když H-System zbankrotoval - jeho zástupci uzavřeli se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domů v okolí hlavního města. Za toto bydlení lidé rovnou zaplatili, do svého bankrotu ale firma dokončila jen 34 rodinných domků.

"Tehdy byly na pozemcích v Horoměřicích místo vysněných domů jen základové desky," říká Martin Junek z SBD Svatopluk. Členové družstva se podle něj tehdy se správcem konkurzní podstaty dohodli, že investují 100 milionů korun, aby se rozpracované domky dostavěly.

Teď budou muset platit v dražbě, pokud nechtějí o majetek přijít, upozorňuje SBD. Jestliže na odkup nepřistoupí, zvítězí podle něj spekulanti, protože za domy nezaplatí ani polovinu jejich tržní hodnoty.

Současná cena, za kterou se mají nemovitosti dražit, přitom neodpovídá skutečné ceně nemovitostí, zdůrazňují zástupci družstva. "Nejnovější odhad činí 122 milionů korun," komentuje Junek.

V blízkých Velkých Přílepech, kde se po krachu H-Systemu také dostavovalo, měli zákazníci větší štěstí. Do konce minulého roku všichni své nemovitosti odkoupili, sice v ceně nových a vyšších odhadů, zato zohledňujících jejich investice.

Kauzu H-System označil Vrchní soud v Praze za jeden z největších podvodů po roce 1990. Díky lednové amnestii Václava Klause bylo přitom zastaveno stíhání třech manažerů, kteří byli do případu zapleteni.


 

Právě se děje

Další zprávy