Dobrá zpráva. Benzin by měl zlevnit

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
23. 4. 2012 12:18
Do ceny Naturalu 95 by se měl projevit vývoj na klíčové burze v Rotterdamu
Foto: Radek Pecák

Praha - Zdražování benzinu sice pokračovalo i v minulém týdnu, levnější ceny pohonných hmot na klíčové burze v Rotterdamu by se ale v příštích dnech měly projevit i u tuzemských čerpacích stanic.

V uplynulém týdnu se cena Naturalu 95 dostala na nový rekord, když se zvýšila o pět haléřů na 37,84 koruny za litr. Nafta zlevnila o sedm haléřů, když se litr v Česku tankoval za průměrných 36,77 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu klesly, ale snížení cen u pump zabránil růst distribučních marží.

"V následujících dnech bychom se u našich čerpacích stanic již mohli dočkat zlevnění pohonných hmot. O něco výraznější bude pokles cen pravděpodobně v případě benzinu," uvedl Čermák.

Pět krajů nad 38 korunami

Průměrná cena benzinu již překročila hranici 38 korun za litr v pěti krajích. Nejdražší byl v neděli Natural 95 v Plzeňském kraji, kde litr zdražil o 12 haléřů na 38,31 koruny. Následoval Jihomoravský kraj s cenou 38,25 koruny.

Nafta byla v minulém týdnu nejdražší v Jihomoravském kraji, kde litr stál 37,33 koruny. Následovala Vysočina s cenou 37,19 koruny za litr.

Nejméně řidiči za pohonné hmoty utratí v Jihočeském a Ústeckém kraji. Průměrná cena za litr Naturalu 95 dosáhla na jihu Čech v minulém týdnu 37,27 koruny, v Ústeckém kraji byl průměr o 13 haléřů výš. Litr nafty se zde prodával za 36,08 koruny, respektive za 36,17 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy