Dluhy Čechů rostou, hlavně kvůli bydlení

ČTK, Red eko
23. 11. 2006 15:31
Praha - Domácnosti dluží bankám skoro půl bilionu korun. Problém není výše dluhů, ale rychlost, s jakou je zvyšujeme, říkají experti.

Zadlužení domácností vzrostlo za poslední rok o třetinu. Ze zprávy ministerstva financí o vývoji finančního trhu v prvním pololetí roku 2006 vyplývá, že lidé si vzali o téměř 32 procent více půjček.

Je to dlouhodobý trend, který nyní vyhnal absolutní součet dluhů lidí vůči bankám, spořitelnám a hypotečním ústavům na 484,19 miliardy korun.

Problém není výše, ale rychlost

"Absolutní výše zadlužení zatím nedosahuje úrovně obvyklé v západoevropských zemích, ovšem tempo růstu zadlužení je v porovnání s těmito státy mnohem vyšší," řekl náměstek ministra financí Milan Šimáček.

Přírůstek úvěrů poskytnutých domácnostem byl za první pololetí větší než přírůstek vkladů, které u bank překonaly jeden bilion korun.

Přesto odborníci vidí jeden pozitivní jev:  lidé se zvolna začínají chovat jako rozumní investoři. Mírně se odklánějí od tradičních bankovních účtů ve prospěch penzijních fondů, fondů kolektivního investování a dalších.

Drtivá většina dluhů jde na byty

Téměř 70 procent úvěrů je spojeno s řešením bytových potřeb domácností. Podle Šimáčka lze předpokládat, že v roce 2006 bude překonána hranice 100 miliard u nově poskytnutých hypotečních úvěrů oproti 73 miliardám Kč v roce 2005.

Rostoucí tempo zadlužení domácností souvisí podle zprávy ministerstva financí s několika faktory. Díky růstu ekonomiky, nízkým úrokovým sazbám, nízké inflaci a rostoucím reálným příjmům se zvyšuje optimismus domácností ohledně budoucnosti.

Roste chuť domácností ke spotřebě a snižuje se averze k zadlužování. Úvěrové instituce urychlují růst zadlužení masivní kampaní spojenou se zjednodušením podmínek pro získání úvěru. K rychlému růstu celkové zadluženosti přispívají také silné ročníky 70. let, které se podepsaly zejména na růstu zájmu o hypotéky a úvěry ze stavebního spoření.

 

Právě se děje

Další zprávy