Další přírůstek ke Škodovce, VW kupuje pětinu Suzuki

Tomáš Fránek
9. 12. 2009 9:24
Automobilka Volkswagen převezme za 2,5 miliardy dolarů pětinu japonské Suzuki
Nový rodinný vůz Volkswagen Space Up se bude v bratislavě vyrábět od roku 2011.
Nový rodinný vůz Volkswagen Space Up se bude v bratislavě vyrábět od roku 2011. | Foto: Reuters

Tokio - Německý Volkswagen pokračuje v rychlé expanzi, vlastník Škody Auto z firemní kasy vytáhl miliardy na nákup akcií další automobilky.

Poté, co tento týden získal koncern VW polovinu ve společnosti Porsche, investuje další miliardy do japonské automobilky Suzuki. Volkswagen tak v roli partnera japonské firmy střídá General Motors.

VW za zhruba 2,5 miliardy dolarů (asi 43,6 miliardy korun) získá téměř pětinu japonské automobilky. Až polovinu výnosu z prodeje 19,9 procenta svých akcií Suzuki podle agentury Reuters investuje do nákupu akcií Volkswagenu.

"Dvě přední světové automobilky spojují síly a připravují se na plnění stále těžších úkolů, které před námi leží," uvedl v prohlášení šéf Volkswagenu Martin Winterkorn. "Společně budeme schopni maximálně využít všech možností k dalšímu růstu," dodal.

Představitelé VW již dříve uvedli, že Suzuki by byla zajímavým cílem pro převzetí vzhledem k jejím zkušenostem v oblasti malých automobilů, které jsou klíčovým segmentem v konkurenčním boji na rozvíjejících se trzích. Suzuki dala najevo, že by přivítala jakékoliv smysluplné partnerství poté, co ukončila své vztahy s největší americkou automobilkou General Motors.

Volkswagen už tento týden koupil podíl 49,9 procenta ve výrobci sportovních vozů Porsche AG za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard korun).

Podle analytiků nákup akcií Suzuki koncern VW znovu přiblíží k tomu, aby se stal největším výrobcem aut na světě a předstihl Toyotu.

 

Právě se děje

Další zprávy