Čtvrtině firem vadí česká legislativa, zvažují odchod

Red eko
23. 10. 2007 14:00
Každá čtvrtá firma zvažuje přesun sídla do zahraničí, vadí jim vysoké daně i složitost českých zákonů

Praha - Čtvrtina českých firem zvažuje přesun svého sídla do zahraničí. Vedou je k tomu zejména daňové důvody. Firmy jsou však nespokojené i s přehledností a srozumitelností českých zákonů nebo špatnou vymahatelností práva.

Vyplývá to ze společného průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Podnikatelského inkubátoru při Vysoké škole ekonomické v Praze, kterého se zúčastnilo 290 podnikatelů a firem.

"Přes osmdesát procent firem považuje daně v Česku za vysoké, a statistiky jim dávají za pravdu. Podle poslední zprávy Eurostatu  je sazba daně z příjmů v České republice nejvyšší ze všech nových členů Evropské unie," řekl dnes Miroslav Křížek, ředitel Podnikatelského inkubátoru při VŠE.

Čěská legislativa? Otřesná, říkají podnikatelé

Podle průzkumu jsou firmy nespokojeny s českou legislativou. Za nepřehlednou jí považuje 92 procent respondentů, 85 procent jí nerozumí.

ČTĚTE VÍCE
Autor fotografie: Schenker

ČTĚTE VÍCE

Za vůbec neproblematičtější oblast legislativy považuje 35 procent dotázaných právě daně, 19 procent hodnotí jako nejvíce problematickou oblast pracovního práva a 15 procent občansko-právní oblast.

Nejvíce problémový je podle podnikatelů a firem Zákon o daních z příjmů (36 procent), dále Zákoník práce (22 procent) a Obchodní zákoník (14 procent).

Celých 93 procent dotázaných je nespokojeno s vymahatelností práva v České republice.

"Množství legislativy spojené s podnikáním je enormní a značně nepřehledné, podnikatelům často nezbývá nic jiného, než se řídit zdravým selským rozumem a čekat, co odhalí kontrola. Zdlouhavost rozhodnutí i těch nejjednodušších soudních sporů zapříčiňuje mnohdy i druhotnou platební neschopnost malých a středních podnikatelů," konstatuje Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Zároveň Svobodová dodává, že stát se za chybná rozhodnutí svých zaměstnanců neomlouvá, nepostihuje je a ani neodškodňuje postiženého podnikatele, a to z jediného důvodu - žádný zákon mu to neukládá.

Víra v lepší zítřky

Někteří podnikatelé věří, že se situace v blízké době změní. Od chystaných legislativních změn v oblasti daní například očekává 32 procent respondentů zlepšení. Téměř polovina firem si však myslí, že půjde jen o nevýznamné změny.

Zhoršení pak očekává 19 procent dotázaných. Větší skepsi cítí firmy k chystaným reformám jako celku. Zlepšení od nich očekává jen 21 procent respondentů, 27 procent se bojí zhoršení.

Cesta k EU

Celá třetina dotázaných firem si myslí, že se jejich situace po vstupu do EU zlepšila, jenže více než polovina firem žádné změny nepociťuje. Co se týká unijních zákonů, tak 41 procent firem je nevnímá, 45 procent je považuje jen za další obstrukce.

Přesto se našlo 7 procent dotázaných, kteří si myslí, že jim unijní zákony pomáhají.

 

Právě se děje

Další zprávy