Živnostníci se dočkají zjednodušení administativy

sti
22. 10. 2007 14:45
Vláda dnes přijala novelu živnostenského zákona
Foto: Schenker

Praha - Podnikatelé se příští rok zbaví některé nadbytečné a přitom povinné administrativy.

Vláda dnes totiž schválila novelu živnostenského zákona. Ta by měla výrazně zjednodušit živnostenské podnikání v Česku. 

Novela mimo jiné ruší například živnostenské a koncesní listiny a nahradí je výpisem z živnostenského rejstříku. Podnikatelé už nebudou potřebovat několik živnostenských oprávnění - stačit jim bude jeden list na všechny podnikatelské obory, kterým se chtějí věnovat. Novela sníží i rozsah povinností, které musejí podnikatelé oznamovat živnostenským úřadům. Zároveň s tím se sníží náklady, protože žadatel nebude platit za každý obor činnosti poplatek.  

Hlavní body novely ŽZ:

  • Bude zavedena pouze jedna volná živnost namísto dosavadních 125.
  • Seznam 622 vymezení předmětu činnosti bude zredukován na 80 položek.
  • Štíhlejší bude jednotný registrační formulář. Z dosavadních 21 stran zbyly 2.
  • Podnikatelé ušetří odhadem 63 % stávajících správních poplatků, což představuje 125 mil. Kč.
  • Ruší se místní příslušnost živnostenských úřadů. Mezi úřady tak vznikne konkurence.
  • Podnikatel bude moci vyřídit své záležitosti na jakémkoli živnostenském úřadu, čímž ušetří náklady spojené s dopravou.
  • Podnikatelé budou povinni hlásit pouze ty změny údajů, které si živnostenský úřad nebude schopen zjistit ze zdrojů státní správy.

 

"Novelou živnostenského zákona výrazně snižujeme zátěž, kterou v tomto státě cítí většina podnikatelů. Ubude jim papírování a sníží se náklady spojené s úřadováním. Uvědomuji si, že živnostenské úřady jsou jen jedním zdrojem administrativní zátěže. Chci, aby na konci mého mandátu trávili podnikatelé na všech úřadech o 20 % méně času," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Jednotný formulář místo stohu papírů

"Ministerstvo výrazně zjednodušilo Jednotný registrační formulář, který byl zaveden kvůli zjednodušení vstupu do podnikání. Využívá se také při ohlášení změn na živnostenských úřadech, nebo při přihlášení k daňové registraci a ke zdravotnímu a sociálnímu pojištění. Stávajících 18 stran se redukuje na dvě. Místo 471 kolonek jich bude žadatel vyplňovat pouze 140", uvedlo dnes v tiskové zprávě Ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Nový formulář budou moci občané využívat, jakmile vstoupí v účinnost novela živnostenského zákona. Předpokládaný termín je 1. července 2008", vysvětluje Tomáš Bartovský z MPO.

"Zjednodušení jednotného registračního formuláře, které dnes ohlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu Hospodářská komora ČR považuje za dobrý signál toho, že se administrativou související s podnikáním resort výrazně zabývá," říká Viktorie Plívová z Hospodářské komory ČR.

Oznamovací povinnost podnikatele vůči živnostenským úřadům se po nabytí účinnosti novely bude týkat jen změn takových údajů, které nejsou živnostenské úřady schopny získat jiným způsobem, třeba z obchodního rejstříku.

Ministr průmyslu Martin Říman.
Ministr průmyslu Martin Říman. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Říman přepisuje zákon pro živnostníky, chystá úlevy

Nová legislativa zruší i povinnou praxi. Pokud bude mít začínající podnikatel v daném oboru ukončené vzdělání, nebude muset prokazovat odbornou praxi.

 

Právě se děje

Další zprávy