ČTÚ trvá na svém: Část kmitočtů dá novému operátorovi

ČTK ČTK
21. 6. 2013 14:28
Stávající operátoři chtějí aukci kmitočtů napadnout u soudu
Nový šéf ČTÚ nechce stávajícím operátorům ustupovat.
Nový šéf ČTÚ nechce stávajícím operátorům ustupovat. | Foto: MPO

Praha - Český telekomunikační úřad nereagoval na hlavní připomínky nynějších operátorů a v nově připravované aukci vyhradí část nejlukrativnějších kmitočtů v pásmu 800 MHz pro nového hráče. Tomu také budou muset operátoři umožnit tzv. národní roaming ve stávajících sítích GSM a 3G.

Vypořádání připomínek dnes úřad prezentoval telekomunikačním firmám, kompletně jej zveřejní v pondělí.

„Rychlý rozvoj nových 4G sítí a rozvoj konkurence je důležitým krokem pro hospodářský růst České republiky. Český telekomunikační úřad učiní maximum pro to, aby díky aukci měli občané ČR i firmy možnost využívat služeb sítí čtvrté generace co nejdříve," uvedl po semináři předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

 „Záměrem úřadu je v souladu s vládním usnesením podpořit konkurenci na trhu a vytvořit prostor pro čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora, zajistit efektivní rozdělení kmitočtů a co nejrychlejší pokrytí Česka signálem 4G," dodal náměstek předsedy rady ČTÚ Marek Ebert.

Operátoři chtějí celou aukci napadnout u soudu. Nejvíce jim vadí záměr nově vyčlenit část nejlukrativnějšího pásma 800 MHz jen pro možného čtvrtého operátora, což považují za diskriminaci. Případný zájemce, tedy PPF, by je získal za vyvolávací cenu 2,2 miliardy korun, zatímco zbytek spektra, o který se utkají všichni účastníci, by byl několikrát dražší.

PPF naopak na vyhrazení frekvencí trvá a navíc chce i možnost ucházet se o další frekvence v pásmu 800 MHz.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy