ČNB znovu zasáhla. Půjčky budou nejdražší za pět let

Red eko
29. 11. 2007 23:00
Centrální bankéři opět zvýšili sazby
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká národní banka podle očekávání řady analytiků zvedla základní úrokovou sazbu.

Ta se tak nově vyšplhala na 3,5 procenta, což je nejvíce za posledních pět let. Půjčky tak opět podraží - zejména se tento krok dotkne hypoték.

Za rozhodnutím centrálních bankéřů stojí inflační tlaky. Podle odborníků se snaží stlačit míru zdražování na 3,5 procenta.

Míra inflace vyskočila na čtyři procenta v říjnu oproti zářijovým 2,8 procentům. Centrální banka přitom předpovídala maximálně 3,8 procenta.

Čtyři změny do roka

ČNB tak přistoupila letos ke zvyšování sazeb již počtvrté. Proti zvyšování sazeb hovořila neustále posilující koruna. Krok centrálních bankéřů tak podle odhadů její růst nezbrzdí, ale naopak jej spíše podpoří.

Vzhledem k tomu, že příští rok hned na počátku přinese další podněty pro zdražování, čekají někteří analytici - například Petr Dufek z ČSOB - že banka zvedne sazby znovu, a to hned v únoru.

"Pro letošek by však mohlo jít o poslední krok ČNB, nicméně už v únoru by se centrální banka mohla rozhodnout pro další, tentokrát nejspíše poslední navýšení sazeb v současném cyklu utahování měnové politiky," uvedl Dufek.

Jeho slova potvrzuje i Michal Brožka z Raiffeisenbank. Podle něj je dnešní rozhodnutí očekávané. "Další růst sazeb se pak podle nás odehraje až v prvním čtvrtletí příštího roku," napsal ve svém komentáři.

Nyní je řada na českých bankách a finančních ústavech, jak zareagují. Sazby ČNB totiž zásadním způsobem ovlivňují úrokovou sazbu v celé ekonomice.

Úroky stoupají na všech frontách

Dá se tedy čekat, že se zvýší úroky z úvěrů a hypoték, které se tak pro firmy a občany stanou dražší.

Na druhou stranu mají šanci banky zvednout nepatrně úroky z vkladů.

Česko má přesto stále nejnižší sazby v Evropské unii.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Proč ČNB zvyšuje sazby, když chce brzdit inflaci? Čtěte ZDE

V tomto týdnu o sazbách rozhodovaly rovněž maďarská, slovenská a polská centrální banka.

Maďarská centrální banka v pondělí opět ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na 7,5 procenta. Slovenská národní banka podle očekávání rovněž nechala v úterý hlavní sazbu beze změny na 4,25 procenta.

Polská ústřední banka naopak podle očekávání zvedla ve středu hlavní sazbu o čtvrt procentního bodu na pět procent. Hlavní úroková sazba eurozóny je nyní na čtyřech procentech.

 

Právě se děje

Další zprávy