Peníze znovu zdražují, ČNB překvapivě zvýšila sazby

Dušan Klimeš
30. 8. 2007 16:16
Radní posunuli sazby o čtvrt procenta
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká národní banka dnes překvapila velkou část analytiků. Neočekávaně totiž zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta.

Přitom odborníci vesměs věřili, že se zvýšení Česko dočká až na zářijovém zasedání ČNB.

Ještě před rokem měla ČNB svoji repo sazbu nastavenou o jedno procento níž. Poslední zvyšování sazeb proběhlo minulý měsíc.

"Bylo otázkou, zda se bankovní rada nenechá zviklat turbulencemi na globálních trzích, které vedly ke skokovému posílení české koruny. Domácí fundamentální ukazatele však jasně hovoří ve prospěch vyšších úrokových sazeb a hovoří pro ně i inflační prognóza ČNB z července," říká analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Foto: Ondřej Besperát

Naopak Petr Dufek z ČSOB zvýšení sazeb nepředpokládal. Přestože podle něj ekonomika dobře šlape a rychle rostou mzdy, není příliš velký tlak na poptávkové straně, který by vyžadoval rychlou reakci ČNB.

Divoké akcie

"Od minulého zasedání bankovní rady jsme byli svědky několika protiinflačních údajů, navíc došlo k výraznému skokovému posílení české koruny vůči euru," říká Filip Štěrba z České bankovní asociace.

Proč ČNB zvyšuje sazby, když chce brzdit inflaci? Čtěte ZDE

Navíc v posledních dnech a týdnech prochází svět problémy na akciových trzích. Ty šly ke dnu kvůli problémům na americkém hypotečním trhu.

"Vzhledem k tomu, že nedávné turbulence lze zatím ztěží prohlásit za definitivně ukončené, lze očekávat přetrvávající protiinflační působení koruny. Za této situace je fakt, že ČNB s dalším zvýšením sazeb minimálně jeden měsíc nepočkala, poněkud překvapivý," dodává Štěrba.

Podporu pro své rozhodnutí ale mohou radní ČNB hledat v ranních zprávách Českého statistického úřadu.

Podle něj opět výrazně vzrostla průměrná mzda, a to o 7,4 procenta nominálně. Spolu s rychle rostoucí ekonomikou a snižující se nezaměstnaností jsou to důvody pro to, aby zvýšením sazeb zkusila zabránit přehřátí ekonomiky.

Nyní je řada na českých bankách a finančních ústavech, jak zareagují. Sazby ČNB totiž zásadním způsobem ovlivňují úrokovou sazbu v celé ekonomice.

Dá se tedy čekat, že se zvýší úroky z úvěrů a hypoték, které se tak pro firmy a občany stanou dražší.

Na druhou stranu mají šanci banky zvednout nepatrně úroky z vkladů.

 

Právě se děje

Další zprávy