Centrální bankéři jdou proti inflaci. Zvedli úroky

aju
26. 7. 2007 12:58
Základní úrok už má sazbu tři procenta
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká národní banka ve čtvrtek zvedla podle očekávání úrokové sazby. Základní úroková sazba je tak tři procenta. I když jde už o druhé letošní navýšení, stále má Česko nejnižší sazby v Evropské unii.

"Bankéři zareagovali především na tři letošní fenomény: Nejrychlejší spotřebu domácností za poslední tři roky, nejvyšší růst mezd za posledních pět let a slabou korunu vůči euru. To vše dohromady znamená riziko vyšší inflace," míní Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Bydlení opět podraží

"Hypotéky a spotřebitelské úvěry budou dál pokračovat v postupném zdražování, bankéři totiž zvýší do dvanácti měsíců sazbu minimálně na 3,5 procenta," předpovídá Michl. Přesto podle něj bude zvýšení mít jen malý význam jako úvěrová brzda, protože stále má Česko čtvrté nejnižší sazby v porovnání s významnými finančními trhy. Před ním je jen Japonsko, Švýcarsko a Singapur.

PŘEDPOVĚĎ:
Bakéři se bojí inflace, zvednou sazby

Centrální bankéři přistoupili ke zvýšení úrokových sazeb po dvou měsících. Naposledy zvýšila ČNB úroky v květnu, i tehdy trh tento krok očekával. Důvodem je vývoj ekonomiky a rostoucí tlak na zvyšování cen. Podle některých odhadů růst sazeb letos nekončí a centrální banka by měla zvýšit sazby do konce roku alespoň ještě jednou.

I díky nezvykle silným prohlášením centrálních bankéřů z minulého týdne se dnešní krok čekal. Je to ale špatná zpráva pro všechny zájemce o hypoteční úvěry. V důsledku tohoto kroku hypotéky dále podraží. Navyšování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů lze u jednotlivých bank očekávat již v následujících dnech.

Ostatní vyčkávají

Česká národní banka byla v tomto týdnu jedinou centrální bankou, která hýbala se sazbami. Maďarská i polská centrální banka tento týden sazby nechaly beze změny. Sousední Polsko má úrokovou sazbu 4,5 procenta. Naproti tomu Maďarsko má úrokovou sazbu dokonce 7,75 procenta.

Příští úterý by měly o sazbách rozhodovat na Slovensku. Analytici oslovení agenturou Reuters shodně očekávají, že slovenská centrální banka se sazbami i přes mírnou inflaci hýbat nebude. Slovensko má úrokovou sazbu 4,25 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy