ČKA prodává Baťovy závody, cenu nezná

Adam Junek
10. 8. 2006 0:00
Praha - V době, kdy ČKA zmítá korupční aféra, projednává agentura nestandardní prodej šestimiliardové pohledávky do "rukou" města.

A provázejí to zmatky.

Pohledávku za ekonomicky spjatou skupinou Svit - spolu se sedmnáctiprocentním balíkem akcií - má na přání ministra financí Sobotky prodat ČKA městu Zlín. To by se tak stalo unikátním obchodníkem s dluhy.

"Normálně bychom museli podle zákona prodat pohledávku nejvyšší nabídce. Vláda ale využila své možnosti určit prodej této pohledávky jako veřejný zájem a pokusit se dohodnout se Zlínem," řekl deníku Aktuálně.cz poslanec za ČSSD Miloslav Kala, šéf dozorčí rady České konsolidační agentury.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

  • Korupce v ČKA: V pohledávce musel být poklad
    Co bylo ukryto ve firmě Cetus, že by někdo chtěl uplácet Radku Kafkovou? A rpoč se někdo skrývá za virtuální firmou? Přečtěte si články o korupční aféře, jak je pro Vás připravili redaktoři Aktuálně.cz.

Město chce budovy...

Argumentů je vícero, nicméně nejdůležitějším je, že to pomůže městu a rozvoji místního podnikání. Zlínské radnici totiž jde o získání budov bývalých Baťových závodů, které jsou na lukrativním místě v centru města.

"Získat tuto lokalitu pod kontrolu je pro město velmi důležité. Je třeba sanovat dezolátní infrastrukturu, aby zde mohli podnikatelé plně užívat objekty, které mají v pronájmu," popisuje důvody Martin Janečka, náměstek zlínského primátora, který má celou transakci na starosti.

Podle něj navíc město využije některé objekty pro svůj centrální úřad, galerii nebo archivy podniků Baťa a Svit.

Státu však hrozí, že přijde při prodeji o desítky milionů korun. Veřejná soutěž o pohledávku by totiž s vysokou pravděpodobností vynesla víc než přímý prodej Zlínu.

Kolik přitom město za šestimiliardovou pohledávku zaplatí, není zatím jasné.

"Byli jsme nyní vyzváni agenturou, abychom schválili na zastupitelstvu podmínky prodeje. Tam se píše, že cena se určí oceněním podle metodiky ČKA," řekl Janečka.

Podle informací deníku Aktuálně.cz by zastupitelstvo koupi pohledávky mělo řešit na zasedání 7. září.

... ale za kolik?

Janečka tak popřel informaci, že město je ochotno nabídnout zhruba 30 milionů korun. "Nikdy jsme nenabízeli žádnou částku," tvrdí.

To ale odporuje tvrzení Vlastimila Tlustého, bývalého šéfa dozorčí rady ČKA. Pod jeho vedením rada vloni prodej Zlínu zamítla, protože: "Prosazovali jsme prodej pohledávky za nejvyšší cenu ve veřejné soutěži. Kromě Zlína totiž přišly nabídky, které byly desetkrát až dvacetkrát vyšší," zdůvodnil Tlustý (ODS).

Také Miloslav Kala hovoří o nabídce. "Uděláme si odhad ceny pohledávky, a jestli to, co nabídne Zlín, bude odpovídat zhruba 70 procentům, předpokládám, že vláda prodej na návrh ministerstva financí schválí," řekl Kala.

Současné průtahy s prodejem jsou ostatně dílem ministra Bohuslava Sobotky. Ten před časem vrátil celou transakci k novému posouzení dozorčí radě a vládě ji vůbec nepředložil. Jeho požadavkem bylo, aby zastupitelstvo města nejdříve podmínky koupě schválilo a dalo tím jasný signál, že o pohledávku stojí. "Až pak to ministr předloží vládě ke schválení," potvrdila mluvčí ministerstva Petra Krainová.

Kromě toho ministr chce, aby cena pohledávky byla určena znalcem a dozorčí rada mu vyšla vstříc. "Když budu parafrázovat výsledky jednání na radě, je nejdříve třeba souhlas zastupitelstva města Zlína a odborný odhad ceny pohledávky," uvedl Kala.

Agentura však ocenění zatím nechystá. "Žádný odhad tržní ceny zadán nebyl, zadáno bude až po přijetí příslušného vládního usnesení," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí ČKA Jana Szukalská.

Podobným odkupem si před časem pořídil svou budovu Krajský úřad Zlínského kraje. Od ČKA odkoupil pohledávky Svitu v hodnotě několika set milionů korun a uplatnil zástavní právo na "klenot" svitovského závodu - budovu s číslem 21 a světově proslulým výtahem, v němž byla i šéfova kancelář.

 

Právě se děje

Další zprávy