Zlín se zalekl, Baťovy závody neřeší

Sabina Slonková, Adam Junek
25. 4. 2006 16:00
Zlín - Město Zlín se má stát unikátním obchodníkem s miliardovou pohledávkou za někdejším obuvnickým gigantem Svit. Zastupitelé měli transakci projednávat právě dnes.
Dobový pohled na hlavní ulici Baťových závodů ve Zlíně.
Dobový pohled na hlavní ulici Baťových závodů ve Zlíně. | Foto: Aktuálně.cz

Nakonec však na žádné hlasování nedošlo. "Jednání o koupi pohledávky za Svitem bylo pro svou citlivost odloženo raději až na období po volbách," uvedl zdroj ze zastupitelstva pro deník Aktuálně.cz.

Šestimiliardovou pohledávku za ekonomicky spjatou skupinou Svit nyní drží stát prostřednictvím ČKA. Ministr financí Bohuslav Sobotka agentuře uložil, aby připravila bez veřejné soutěže převod pohledávky spolu se sedmnáctiprocentním podílem ve Svitu na město Zlín.

A to za zhruba 30 milionů korun. Město tak má získat rozsáhlý historický areál a řadu pozemků. A pohledávky, s nimiž může dál obchodovat.

Za částku "jen" o deset milionů nižší se přitom v původním konkurzu Svitu prodal v dražbě například jeden jediný dům.

Dozorčí rada byla původně proti

Konsolidační agentura se pokusila pohledávku prodat městu Zlín, kde vládne koalice ODS-ČSSD, už loni. Obchod ale tehdy zablokovala dozorčí rada ČKA, v níž měla výrazné slovo opoziční ODS.

Poté, co sociální demokraté své rivaly z dozorčí rady vytlačili, převodu dluhu nyní už schází jen definitivní stanovisko zastupitelstva, kraje a posvěcení od vlády.

"Prosazovali jsme prodej pohledávky za nejvyšší cenu ve veřejné soutěži. Kromě Zlína totiž přišly nabídky, které byly desetkrát až dvacetkrát vyšší," zdůvodnil původní zamítavé stanovisko dozorčí rady její bývalý předseda Vlastimil Tlustý (ODS).

"Nyní zvoleným postupem vznikne státu gigantická ztráta stovek milionů. Ten rozdíl je obrovský," dodal Tlustý.

ČKA: Případ hodný zvláštního zřetele

Ministerstvo financí i konsolidační agentura svůj postup obhajují v zásadě třemi argumenty: pomůže to regionu, možná nepřijde miliardová žaloba na stát a město snadněji získá dotace z EU na oživení podnikatelského života ve městě.

Infobox

Jak to bylo se Svitem

  • Kdysi významná obuvnická firma skončila v konkursu před šesti lety, když předchozí desetiletí nedokázala reagovat na změny trhu po rozpadu RVHP. Její závazky tehdy převýšily aktiva o více než jednu miliardu korun.
  • Dluhy holdingu, který byl majetkově propojen s IPB a jejími fondy, nakonec převýšily šest miliard. Po krachu IPB továrna přišla o hlavní zdroj financování.
  • Ještě v polovině devadesátých let přitom Svit zaměstnával kolem šesti tisíc lidí.
  • Do majetku Svitu patří nejen historické budovy ve Zlíně, ale také lukrativní pozemky v centru města.
  • V rámci konkursu stačil správce prodat majetek asi za 150 milionů a služby za dalších sto milionů korun. V roce 2002 však soudy konkurs zrušily pro formální pochybení.
  • Podle připravovaného plánu má dluhy Svitu nyní koupit za 30 milionů město Zlín a získat tak současně podíl ve společnosti.

"Z těchto důvodů uložil ministr financí ČKA, aby zpracovala návrh materiálu pro schůzi vlády k prodeji těchto aktiv přímo určenému subjektu - městu Zlín," uvedl mluvčí agentury Jiří Pekárek.

Minimálně argument o miliardové žalobě ale "pokulhává". Finance i agentura tvrdí, že státu hrozí, že bude muset akcionářům Svitu vyplatit miliardy za škody v rámci konkurzu podniku, který byl po dvou letech zrušen. Město Zlín státu slibuje, že po chystané transakci ostatní akcionáře přesvědčí, aby se svých nároků vzdali.

Konkurz byl ale zrušen z formálních důvodů, finanční kolaps kdysi slavné obuvnické firmy nikdo nezpochybnil. Ministerstvo spravedlnosti nadto všechny žádosti o odškodnění (celkem jde o 6,5 miliardy korun) zamítlo a soud zatím ani v jednom případě nevynesl rozsudek.

Město jako obchodník s dluhy

Co však s nabytou pohledávkou bude město dělat, nemá přesnou představu ani primátor Tomáš Úlehla.

"Tuto záležitost jsme plně svěřili do rukou náměstka Janečka. Ten jistě má přesnější plány, co s areálem bude třeba udělat. Ale ujistil nás, že neponeseme běžné podnikatelské riziko. Věřím mu, protože má zkušenosti, vždyť se skupováním pohledávek živí," vysvětlil Úlehla.

Náměstek pro finanční záležitosti Martin Janečka má představu jasnější. "Je to velmi důležité pro město, tuto lokalitu získat pod kontrolu. Je třeba sanovat dezolátní infrastrukturu, aby zde mohli podnikatelé plně užívat objekty, které mají v pronájmu," popisuje Janečka.

Podle něj navíc město využije některé objekty pro svůj centrální úřad, galerii nebo archivy Bati a Svitu.
"Pohledávky budeme vymáhat zejména formou uplatnění zástavního práva na budovy. Je několik možností: můžeme jít na dohodu, případně pohledávku urovnat vyplacením zástavy, a pak teprve by se šlo do právních sporů, tak jaké drahé právní zastoupení," odráží Janečka dotazy, zda město bude mít prostředky na právníky při vymáhání pohledávek.

Kde vezme město peníze na opravu historických budov, které pamatují slávu obuvnického rodu Baťů? "Celý proces je podle mých informací předjednán panem Janečkou se členy vlády, takže předpokládám, že i stát by něco přispěl," míní primátor Úlehla.

Navíc podle něj již projevili zájem také soukromí investoři například z Velké Británie. "Byli by ochotni do této lokality investovat až miliardové částky. Je to velmi lukrativní místo v centru města," dodal.

Podobným odkupem si před časem pořídil svou budovu Krajský úřad Zlínského kraje. Od ČKA odkoupil pohledávky Svitu v hodnotě několika set milionů korun a uplatnil zástavní právo na "klenot" svitovského závodu - budovu s číslem 21 a světově proslulým výtahem, v němž byla i šéfova kancelář.

 

Právě se děje

Další zprávy