Čistý zisk ČEZ je tentokrát pod 50 miliard korun

Radek Pecák Radek Pecák
24. 2. 2011 11:20
Díky příznivým průtokům vody v řekách se zvýšil podíl vyrobené obnovitelné energie
Martin Roman se chlubí, jak je ČEZ pro Českou republiku důležitý
Martin Roman se chlubí, jak je ČEZ pro Českou republiku důležitý | Foto: CSR Fórum

Praha - Zhruba o pět miliard korun méně než v roce 2009 vydělal loni energetický gigant ČEZ. Přesto čistý zisk energetické překonal o půl miliardy vlastní očekávání firmy a dosáhl úrovně 47,2 miliardy korun.

V tiskové zprávě to uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Firma tím zveřejnila své výsledky překvapivě a neplánovaně pět dní před plánovaným termínem.

ČEZ chce investovat 300 miliard

Šéf ČEZu Martin Roman je spokojen. "Výsledky loňského roku, ač ovlivněné krizí v regionu, dále zvýšily význam Skupiny ČEZ. Česká republika nemá větší aktivum, než je podíl v ČEZ. Jen od svého vzniku v roce 1992 přispěl ČEZ do státního rozpočtu na daních, dividendách i v podobě příjmu z prodeje části akcií téměř 370 miliardami korun," uvedl v komentáři k výsledkům Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Na další investice má ČEZ v nejbližších pěti letech připraveno více jak 300 miliard korun. "Investice budou směřovat hlavně do Česka, což podpoří české podniky ," dodává Martin Roman.

"Máme několik priorit, mezi něž patří dokončení obnovy klasických elektráren, rozvoj jaderné energetiky a optimalizace provozu elektráren. Úspory se dotknou i režijních nákladů, mzdové náklady budou zmraženy. Razantní optimalizace vnitřního fungování a nákladové struktury Skupiny ČEZ přinese dalších 36 miliard korun," doplňuje Daniel Beneš, místopředseda představenstva a výkonný ředitel ČEZ.

Vodní elektrárny měly dobrý rok

Výroba elektřiny ČEZ, a. s., zaznamenala v roce  2010 meziroční nárůst o  1,2 TWh (o 2 %). Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobily v roce  2010 o 0,8 TWh (o 2,9 %) více loni. Výroba v uhelných elektrárnách meziročně vzrostla o 0,3 TWh vyšší a dosáhla úrovně 31,4 TWh. Výroba z obnovitelných zdrojů se meziročně zvýšila o 11 %, zejména vlivem příznivých průtoků na vodních elektrárnách.

Poptávka po elektřině v České republice podle předběžných údajů v roce 2010 meziročně vzrostla o  3,8 %, po přepočtu na teplotní normál o 2,4 % . Spotřeba velkoodběratelů vzrostla o  4,5 %, spotřeba podnikatelského maloodběru o  0,2 % a spotřeba domácností byla vyšší o  2 %. 

 

Právě se děje

Další zprávy