Čína v Česku loví patenty na špičkové textilní stroje

Karel Toman
30. 7. 2010 11:20
Od listopadu jde o třetí významnou obchodní misi z rychle se rozvíjející země
Foto: Jan Langer

Praha/Liberec/Brno - Další obchodní mise z Číny přijela na "výlov" do Česka. Sedmičlenná delegace výzkumníků a vysokých státních úředníků z bohaté čínské provincie Kuang-tang se zajímala o české firmy a výzkum v oblasti pokročilého strojírenství, nanotechnologií a textilního inženýrství.

Nedávno přitom Česko navštívila delegace zástupců čínského leteckého průmyslu, která tu hledala firmy schopné podílet se na stavbě čínské národní flotily čítající až tisíc letadel. Před ní tu byla na výzvědách také skupina vysoce postavených úředníků ministerstva financí ústřední vlády i vlád provincií.

Ukažte nám Elmarco

"Hledáme možné partnery pro uvažované nové projekty," vysvětlil důvod obchodní cesty Ye Jingtu, zástupce generálního ředitele ministerstva vědy a technologií provincie Kuang-tung a vedoucí delegace. "Jde nám především o oblast strojírenství a pokročilých textilních materiálů, protože to jsou obory, ve kterých Češi patří k absolutní světové špičce. Chceme také odstartovat spolupráci s některými českými klastry" dodal.

Po jednání v minulém týdnu na vládní agentuře na podporu investic Czechinvest navštívila delegace Technickou univerzitu v Liberci a známou společnost na výrobu strojů na nanovlákna Elmarco. Prohlédla si také Jihomoravské inovační centrum a jednala s tamními krajskými úředníky.

Čína je textilní velmoc a podle CzechInvestu tak mohou české inovační firmy z oboru i místní univerzity získat přístup na lákavý čínský trh. CzechInvest zatím pomáhal usadit se v České republice pěti čínským projektům.

"Spíše než nové investice na zelené louce budou ale do budoucna z čínského pohledu určitě zajímavější různé formy spolupráce českých a čínských podniků, výzkumných institucí nebo univerzit," sdělila Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

V Číně je po inovacích hlad

Česko je pro Čínu lákavá země. Podle expertů je pro ni zajímá svou polohou uprostřed Evropy a svými vyspělými technologiemi. Právě těmi se snaží co nejrychleji dohnat Západ. Narozdíl od velké většiny zbytku planety na to přitom Čína má dost peněz. Vloni byla podle OSN šestým největším zdrojem přímých zahraničních investic a její firmy byly dokonce čtvrté nejaktivnější v oblasti fúzí a akvizic.

CzechInvest chce této čínské poptávky využít i tím, že na podzim uspořádá v Číně Česko-čínské technologické dny.

Provincie Kuang-tung na jihovýchodě Činy je ekonomicky nejsilnější oblastí země. Hrubý domácí produkt provinci dosáhl v roce 2009 579 miliard dolarů, což je zhruba dvojnásobek HDP České republiky.

Kuang-tung má 79 milionů stálých obyvatel, dalších 31 milionů lidí v ní roce 2009 žilo alespoň půl roku. Hlavní město Kanton a další sídlo Šen-Čen patří mezi nejvýznamnější ekonomická centra Číny. Do provincie Kuang-tung se v posledních letech intenzivně soustřeďuje i špičkový čínský výzkum a vývoj.

 

Právě se děje

Další zprávy