Chemapol stál ČSOB desítky milionů

Tomáš Fránek, Adam Junek
10. 2. 2007 0:00
Brno - Československá obchodní banka musela za celní záruky kvůli zkrachovalé společnosti Chemapol zaplatit výrazně více, než počítala.
Foto: Aktuálně.cz

Místo původních 37 milionů korun ji závazky vůči celníkům přišly na více než 160 milionů korun.

Jde o spor, který se táhne už od devadesátých let a končí vítězstvím celníků. Jenom za poslední týden ČSOB prohrála u Nejvyššího správního soudu třináct soudních sporů s celními úřady po celé zemi, které se týkaly záruk za celní dluhy Chemapolu.

A je to prohra definitivní, banka už nechce ve sporech pokračovat. "Banka vyčerpala veškeré právně dostupné prostředky pro svoji obranu,"  uvedl pro deník Aktuálně.cz mluvčí banky Milan Tománek.

Jak a co platit?

V celém sporu jde o to, že bankovní domy ručily v devadesátých letech státu za to, že dovozci a exportéři vůči němu splní celní povinnosti. Za všechny vystavené záruky už celním úřadům jednorázově zaplatily desítky milionů korun.

Chemapol

  • Společnost Chemapol patřila v devadesátých letech mezi největší průmyslové skupiny v zemi.
  • Zahrnovala přes sto podniků s více než 40 tisíci zaměstnanci.
  • Konkurs na firmu vyhlásil Krajský obchodní soud v Praze v lednu 1999. Vyhověl tak návrhům věřitelských bank Crédit Lyonnais a také ČSOB. Ta měla do konce roku 1998 v Chemapolu podíl, ten ale společně s dalšími bankami prodala těsně před vyhlášením konkursu.
  • Balík akcií získali tehdy podnikatelé Radim Masný a Roman Zubík.
  • Ze schůze konkursních věřitelů koncernu vyplynulo, že mají pohledávky za více než 16,5 miliardy korun.
  • Na konci loňského roku soud rozhodl, že termín pro vypracování konečné zprávy o konkursu firmy se posunuje na konec prosince 2007.

Banky tvrdily, že už ručení zaniklo a dál nemají nic platit. V případě ČSOB vystavila banka za celní dluhy jednorázovou globální záruku do výše 37 milionů korun.

Celní úřady s tím však nesouhlasily a po ČSOB chtěly zaplatit peníze za každý celní dluh jednotlivě. Banka tak musela na základě rozhodnutí celníků postupně zaplatit více než 160 milionů korun.

A začala se bránit, odvolávala se proti rozhodnutí celních úřadů, dávala žaloby k soudu a kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Neúspěšně. Nejvyšší správní soud dal v právním výkladu za pravdu celníkům. "Z celního zákona vyplývá, že ručení se poskytuje vždy na konkrétní celní dluh," uvedli soudci ve svém rozhodnutí.

Stejně jako Nejvyšší správní soud rozhodl v jiném případě celního ředitelství v Českých Budějovicích také Ústavní soud.

Bránit se už nebudeme

Tománek potvrdil, že ještě stále dobíhají žaloby v několika případech, kde byla banka v minulosti ještě před rozhodnutím Nejvyššího správního soudu ve sporech s celníky úspěšná.

Banka ale už nebude i po nyní prohraných sporech platit celníkům další peníze. "Standardním postupem celních úřadu bylo nevracet ČSOB plněné částky do pravomocného ukončení celého sporu," dodal Tománek.

Banka má navíc naději, že peníze získá zpět. Uspěla totiž v takzvaném incidenčním sporu v konkursním řízení Chemapolu a částka zaplacená na celních zárukách tak byla zahrnuta do konkursní podstaty firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy