ČEZ chce stavět elektrárnu rivalovi

Michal Najman
3. 2. 2006 0:00
Praha/Sofia - Postavit si vlastní konkurenci. Do takové situace se může dostat v Bulharsku český energetický kolos ČEZ.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Škoda Praha Skupina Škoda Alliance, jejímž členem je i společnost Škoda Praha, chce totiž dostavět jadernou elektrárnu v bulharském Belene. Škodu Praha přitom vlastní ČEZ, který se v Bulharsku účastní tendru na nákup jiných dvou elektráren. Je tak možné, že v budoucnu bude stavět elektrárnu přímé konkurenci.

Společnost ČEZ má v Bulharsku zájem o elektrárny Ruse a Varna. V obou tendrech zatím skončila druhá za ruskou společností Unified Energy System. Ta však odmítla akceptovat některé privatizační podmínky, a proto bulharská strana osloví ČEZ. Šance české společnosti získat minimálně jednu z elektráren jsou nyní velmi vysoké.

"Oficiální vyjádření bulharský privatizační úřad stále nevydal. Na výzvu k případnému jednání čekáme," sdělil mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

V případě, že by obě české firmy byly ve svých snahách úspěšné, ČEZ by skrze svou dceřinou společnost stavěl elektrárnu svému rivalovi na bulharském trhu, domácí společnosti NETC, kterou ovládá stát.

ČEZ: V Bulharsku konkurence není

"Bulharský trh elektrické energie je v současné době přebytkový a vyváží se až 30 procent energie. Po uzavření dvou bloků jaderné elektrárny v Kozloduji bude v Bulharsku chybět zhruba 50 procent energie. Trh tedy bude po dostavbě Belene vyvážený. Mluvit o konkurenci je tedy zbytečné," řekl deníku Aktuálně Ladislav Kříž.

Bulharsko musí do konce roku 2006 uzavřít dva bloky jaderné elektrárny v Kozloduji. Ta nevyhovuje evropským bezpečnostním standardům a uzavření dvou jejích bloků je jednou z podmínek pro vstup do Evropské unie. Její kapacity mají alespoň částečně nahradit rozestavěné bloky v Belene.

Expanzí k šampiónovi

Společnost ČEZ expanduje po celé střední a východní Evropě. Jejím cílem je stát se jedničkou na trzích v tomto regionu. Její snahu ostatně schvaluje i česká vláda, jako majoritní vlastník. ČEZ má být podle jejích představ českým "národním šampiónem". Podobné silné společnosti na svých trzích podporují například také Francouzi.

Český koncern už při svém "tažení" Evropou získal majoritu ve třech distribučních společnostech právě v Bulharsku. Transakce rozšířila počet jeho klientů o 1,9 milionu. V Rumunsku ovládá patnáct procent trhu s energií přes distribuční společnost Electrica Oltenia.

K dalším zemím, kde ČEZ úspěšně nakupuje, patří Polsko. V jednání jsou nákupy v Bosně a Hercegovině, Černé Hoře či Makedonii.

 

Právě se děje

Další zprávy