Čeští zemědělci mají namířeno k rekordnímu zisku

Petr Havel (spolupracovník redakce)
20. 9. 2007 10:22
Odhaduje se zisk až 15 miliard korun
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Až patnáct miliard korun. Takový zisk by letos mohli vykázat čeští zemědělci. Jde o nový rekord a také dvojnásobek toho, co vydělali v loňském roce.

Tato čísla spočítal Svaz marginálních oblastí, jehož členové hospodaří především v horských a podhorských oblastech na trvalých travních porostech.

"Díky růstu cen rostlinné produkce vykáže naše zemědělství po třech letech víceméně vyrovnaných výsledků zhruba dvojnásobný nárůst zisku na 13 až 15 miliard korun. Loni to přitom bylo zhruba sedm miliard. Růst cen zemědělských komodit totiž přispěje k růstu tržeb zhruba o 10 miliard korun a o další asi dvě miliardy korun vzrostou přímé platby na plochu," uvedl pro daník Aktuálně.cz Milan Boleslav, předseda svazu.

Do předpokládaného kladného hospodářského výsledku resortu se ale podle Boleslava nepromítne celý růst tržeb, neboť část zemědělské produkce spotřebují zemědělci sami a další část bude prodána až v příštím roce.

"Již dnes lze ale říci, že zemědělství letos udělá další drobný, ale potřebný krok k ekonomicky odpovídající rentabilitě," tvrdí Boleslav.

Statistikové potvrzují

Předpoklady Svazu potvrzuje i ředitel zemědělských statistik z Českého statistického úřadu Jiří Hrbek.

Foto: Aktuálně.cz

"Celkový hospodářský výsledek bude oproti loňskému roku lepší, to je jednoznačné," říká Hrbek. Otázkou nicméně podle jeho slov je, o kolik se zisk zemědělství zvýší skutečně. Vývoj v jednotlivých čtvrtletích totiž není podle Hrbka zcela směrodatný a je nepravidelný. Například tržby za prodej rostlinných komodit se týkají jen části hospodářského roku.

Podle Hrbka bude záležet především na tom, kolik utržených peněz použijí zemědělci na investice a v jaké struktuře.

Odhad SMO je ale podle náměstka ministra zemědělství Stanislava Kozáka nadsazený. "Ano, zisk resortu bude v letošním roce vyšší než loni, ani náhodou se ale nedomnívám, že by mohl dosáhnout výše odhadovaných 15 miliard," uvedl náměstek.

Foto: Jiří Kropáček
Foto: Ondřej Besperát
BIO produkt biologického zemědělství
BIO produkt biologického zemědělství | Foto: Aktuálně.cz

Podle Boleslava je přitom dosavadní rentabilita kapitálu v zemědělství kriticky nízká a pohybuje se na úrovni zhruba tří procent. "To odpovídá zisku asi dva tisíce korun na hektar půdy, což je šestkrát méně než je hektarový zisk například německých farem," konstatuje předseda zemědělců z marginálních oblastí.

Jabloňový sad u něm. Kressbronu
Jabloňový sad u něm. Kressbronu | Foto: Reuters

Jen orná půda?

Předpokládaný letošní růst rentability zemědělství je podle jeho slov bezesporu dobrou zprávou pro český venkov. "Jediným negativem je fakt, že nárůst zisků se týká pouze produkce na orné půdě. U hospodářů na trvalých travních porostech lze očekávat obdobné výsledky jako loni, protože se zde projeví například zvýšené náklady na nákup krmiv," upozorňuje Boleslav. Rostoucí náklady na krmiva mohou podle něj v budoucnosti vést k dalšímu poklesu živočišné výroby v Česku.

V průběhu 90. let a počátkem tohoto století kolísal hospodářský výsledek resortu zemědělství kolem nuly, celkové ztráty či zisky nepřesáhly nikdy několik miliard korun. Trvale kladné bilance dosahuje české zemědělství až od vstupu do EU.

V roce 2004 vykázalo zisk 8,6 miliardy korun, v roce 2005 činil zisk 7,6 miliardy korun a v loňském roce 7 miliard korun. Pokud se dosavadní předpoklady potvrdí, bude za letošní rok tuzemské zemědělství v historicky nejvyšším zisku v celém polistopadovém období.

 

Právě se děje

Další zprávy