Čeští vývozci předčili dovozce o sedm miliard

Red Eko
4. 9. 2008 9:17
Jde o první kladné červencové saldo od vzniku ČR
Státní dluh. Ilustrační foto
Státní dluh. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Obchodní bilance zahraničního obchodu za červenec skončila s přebytkem 7,2 miliardy korun, což představuje meziroční zlepšení o 8,1 miliardy.

Jde tak o první kladné červencové saldo od vzniku České republiky.

Výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Zahraniční obchod opět příznivě ovlivnil růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky.

"Ovšem saldo v obchodě se stroji je opět lepší díky především díky poklesu dovozu, což není zase tak pozitivní zpráva: spotřebitelé a firmy omezují poptávku po strojích a dopravních prostředcích před očekávaným zpomalením ekonomiky," vysvětluje analytik Jiří Šimek ze Citco - Finanční trhy.

"Oproti tomu roste pasivní saldo v obchodě s minerálními palivy, kde se projevuje především drahá ropa a zemní plyn," dodává Šimek. Saldo u minerálních paliv dosáhlo již 2,8 miliardy korun.

Podle předběžných údajů vzrostl v červenci meziročně v běžných cenách vývoz o 3,2 procenta, zatímco dovoz klesl o 0,9 procenta.

"Vývoj zahraničního obchodu v červenci je na první pohled lepší, než se čekalo. Pohled na sezónně očištěná data, však potvrzuje zhoršování exportní výkonnosti ČR," říká analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Vývoz se meziměsíčně po sezónním očištění vývoz snížil o 0,8 procenta, naopak dovoz vzrostl o 1,6 procenta. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu o půl procenta a růst dovozu o jednu desetinu procenta, uvedl ČSÚ.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy