Český průmysl dál padá. Chybí zakázky, klesá výroba

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 5. 2013 9:55
Průmyslová výroba v březnu meziročně zrychlila pokles na šest procent
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Průmyslová výroba v březnu meziročně zrychlila pokles na šest procent po únorovém snížení o 5,7 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 2,1 procenta.

Meziměsíčně po očištění od sezónních vlivů byla nižší o 0,2 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 1,8 procenta, informoval o tom Český statistický úřad.

Na meziroční pokles průmyslové produkce mělo největší vliv snížení výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o 15,4 procenta. "Současná poptávka po autech je v Evropě velmi vlažná, a proto výrobci nemají tak jednoduchou pozici jako v minulých letech," říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Nejvýznamněji vzrostly výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků a také potravinářských výrobků.

První čtvrtletí mělo ve srovnání s loňským o dva pracovní dny méně. Samotný březen měl ve srovnání s loňským méně o jeden pracovní den.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v březnu meziročně klesly o 3,8 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 2,1 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 5,5 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,9 procenta, tuzemské nové zakázky klesly o 6,7 procenta. K meziročnímu poklesu nových zakázek opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů.

"Dnešní špatná čísla jen dokreslují celkový obrázek ekonomiky, jejíž tempo se dlouho pohybuje kolem nuly. Na tomto se však v nejbližší době nic nezmění. Domácí poptávka je díky vysoké nezaměstnanosti velmi nízká. Záchrana v podobě zahraniční poptávky nepřichází, jelikož ani naši sousedé nejsou v situaci, kdy by mohli výrazněji utrácet," komentuje výsledky Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 1,3 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda se meziročně zvýšila o 0,9 procenta na 26 848 Kč.

Za celé první čtvrtletí se průmyslová výroba meziročně snížila o 5,4 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 2,7 procenta. V porovnání s loňským čtvrtým čtvrtletím byla sezónně očištěná produkce o 1,2 procenta vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy