Českou půdu cizincům? Lidovci to chtějí usnadnit

Petr Havel (spolupracovník redakce)
18. 9. 2008 14:48
Vyhlásili válku zemědělcům, nebo ministrovi?
Nad ropovodem by neměly stát větší stavby ani růst trvalý porost, zemědělské činnosti však nic nebrání. Průměrná hloubka uložení potrubí je kolem jednoho a půl metru pod zemí.
Nad ropovodem by neměly stát větší stavby ani růst trvalý porost, zemědělské činnosti však nic nebrání. Průměrná hloubka uložení potrubí je kolem jednoho a půl metru pod zemí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Umožnit prodej státní půdy fyzickým i právnickým osobám ze zahraničí za stejných podmínek, které v současnosti platí pro české občany. Právě to požaduje v připravované novele zákona o prodeji státní půdy Legislativní rada vlády.

Vyplývá to z oficiálních připomínek úřadu Cyrila Svobody k návrhu tohoto zákona, který zpracovalo ministerstvo zemědělství.

Pokud by přitom legislativní rada svou připomínku skutečně prosadila, znamenalo by to podle poradce ministra zemědělství Miloslava Kučery fakticky prolomení devizového zákona a otevřenou možnost výprodeje české půdy cizincům, kteří mají vyšší kupní sílu než tuzemští zemědělci.

Zemědělci by přišli o výhody

Podle mluvčího resortu zemědělství Petra Vorlíčka je přitom v současné době prodávána státní půda českým zemědělcům za výhodných podmínek, tedy za úřední ceny a při využití možnosti splácet kupovanou půdu 30 let.

"V případě výprodeje státní půdy cizincům by výhodné podmínky prodeje nesplňovaly svůj účel a pravděpodobně bychom je museli zrušit. To by znamenalo zásadní oddálení stabilizace českých zemědělců na obhospodařované půdě. Ministerstvo bude proto proti tomuto návrhu zásadním způsobem postupovat," zdůrazňuje.

Ministerstvo nicméně přiznává, že současný devizový zákon sice obsahuje ustanovení, která brání nákupu zemědělské půdy cizozemcům - fyzickým osobám, ale lze jej obejít například založením společnosti se zahraniční účastí za součinnosti prodávajícího vlastníka.

"Navíc je tento zákon v přímém rozporu se Smlouvou o přistoupení a jeho platnost je v rozporu s právem Evropského společenství prodlužována na základě shody politických stran - zatím do roku 2011. Pokud by ale nějaký subjekt zažaloval Česko v této věci, příslušná ustanovení devizového zákona by nebylo možné obhajovat," konstatoval Vorlíček.

Jediné účinné opatření je v případě prodeje státní půdy. "Zde si stát dal do zákona o prodeji státní půdy dostatečné podmínky, které prodej státní půdy přímo cizincům opravdu neumožňují," upozorňuje.

Návrhy jdou proti dohodě

To by se ale mohlo brzy změnit. Novela zákona o prodeji státní půdy by totiž měla platit již v příštím roce. Její návrh by totiž mělo ministerstvo předložit ještě letos. Výprodej státní půdy cizincům by tak mohl nastat o dva roky dříve (v roce 2009), než to Česko slíbilo v Bruselu.

Na podobě novely zákona o prodeji půdy se přitom podle Kučery shodly ještě před jejím předložením do vnějšího připomínkového řízení všechny zájmové organizace zastupující zemědělce, vlastníky půdy i starosty. "Takhle cenná dohoda tady snad ještě v historii nebyla," podotýká Kučera.

Přesto proti návrhu vznesly zásadní připomínky resorty, které shodou okolností řídí ministři zvolení za KDU-ČSL. "Vnímám to jako vyhlášení války ministrovi zemědělství, a to za každou cenu. Bohužel jejich argumenty jdou naprosto proti zájmům zemědělců a proti dohodám, kterých bylo dosaženo," zdůrazňuje Kučera.

Jako zásadní poškození zájmů zemědělství přitom Kučera mimo jiné vnímá návrh ministerstva pro místní rozvoj, aby novela rozšířila možnost nákupu pozemků pro osoby, které vlastní v obci a v sousedícím katastrálním území nejméně 10 hektarů zemědělské půdy, avšak neprovozují zemědělskou výrobu.

Hospodařící zemědělci jsou prý podle lidovců zvýhodněni vůči vlastníkům, kteří by se chtěli v budoucnosti zemědělství věnovat. Podle názoru zemědělců i Kučery by ovšem návrh Čunkova úřadu ve skutečnosti poskytl systémový nástroj k dalšímu odplývání zemědělské půdy k výstavbě supermarketů, skladů, bytů a obecně nezemědělským účelům.

Kapitálově silnější realitní a investiční firmy by totiž zemědělce přeplatily.

"Prodej státní půdy by se tak obrátil proti státu, protože půdní fond nebude přirozeným způsobem chráněn proti záboru, ale naprosto opačně bude za státní podporu urychlen zábor zemědělské půdy pro stavební účely," konstatuje Kučera.

 

Právě se děje

Další zprávy