Česko získalo z Evropské unie rekordní množství peněz

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 1. 2013 9:50
Rozdíl mezi tím, co Češi zaplatili a dostali, činil takřka 74 miliard korun
Foto: Reuters

Praha - Česká republika loni získala od Evropské unie nejvyšší částku od svého vstupu v roce 2004. Nadále přitom platí, že z rozpočtu EU odebírá více peněz, než do něj vkládá - v roce 2012 to bylo o 73,8 miliardy korun více.

Celkové příjmy z EU činily 113,7 miliardy korun a na hrubém domácím produktu se podílely třemi procenty, informuje Ministerstvo financí ČR.

Klíčovou roli hrály příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, ze kterých Česko dostalo dohromady 81,3 miliardy korun. Dalších 29,7 miliardy korun představovaly prostředky na Společnou zemědělskou politiku.

K významnému navýšení došlo především proto, že bylo obnovené čerpání některých operačních programů, hlavně OP Doprava a OP Životní prostředí.

Podle ministerstva byl rekordní i letošní rozdíl mezi příjmy a výdaji, o rok dříve činil pouze 30,8 miliardy korun, v roce 2005 se například jednalo pouze o dvě miliardy.

"Česká republika tak od svého vstupu obdržela o čtvrt bilionu korun více, než zaplatila," shrnuje ministr financí Miroslav Kalousek. Od 1. května 2004 do 31. prosince Česko do rozpočtu EU poslalo 301,2 miliardy korun a přišlo si na 551,2 miliardy korun.


 

Právě se děje

Další zprávy