Česko se dozví, zda smí žalovat Nomuru

Dušan Klimeš
4. 9. 2006 0:00
Praha/Paříž - V Paříži dnes ožijí jednání kolem arbitráží spojených s bankou IPB. Ukáže se, zda Česko vůbec může žádat 111 miliard po japonské Nomuře.

Stát žádá od japonské banky zmíněnou sumu za to, že špatně hospodařila v bývalé Investiční a poštovní bance, a proto musel nakonec zasáhnout a zavést nad IPB nucený dohled.

Foto: Aktuálně.cz

Již dříve však jiný arbitrážní tribunál rozhodl o tom, že stát nedokázal ochránit investice společnosti Saluka (dceřiná společnost Nomury), a bude proto muset platit. Jen dosud neurčil kolik, může jít však až o desítky miliard.

Dva stejné případy?

Podle informací, které deník Aktuálně.cz získal na ministerstvu financí, se dnes uskuteční jednodenní stání.

"V Paříži se bude konat ústní jednání, kde se strany soustředí na otázku "res iudicata" v souvislosti s mezitímním nálezem ve sporu Saluka versus Česká republika," potvrdila tisková mluvčí ministerstva Petra Krainová.

Co její výrok znamená? Rozhodne se, zda vůbec Česko může v protisporu žádat po Nomuře 111 miliard, když už jiná arbitráž rozhodla ve prospěch japonské banky.

Tribunál a zúčastněné strany by tak měly jednat o tom, zda první arbitráž (Saluka versus český stát) není v podstatě stejnou právní otázkou jako spor, po kterém volá Česko a v němž vystupuje jako poškozený.

Pokud by arbitři rozhodli, že se jedná o "stejné případy", spor by musel být uzavřen. Česko by definitivně ztratilo možnost bojovat o 111 miliard - a také poslední šanci, jak odvrátit mnohamiliardovou katastrofu, která se na státní rozpočet řítí po první prohrané arbitráži.

Arbitři však stejně dobře mohou dojít k opačnému závěru: že se jedná o dvě rozdílné právní otázky, a český stát tak dostane šanci pokračovat v tlaku proti Nomuře.

Takzvaná londýnská arbitráž rozhodla v březnu o tom, že Česká republika musí odškodnit Saluku, potažmo Nomuru, za kauzu IPB. O částce zatím nerozhodla, japonská finanční skupina však žádá až 40 miliard korun.

Foto: Aktuálně.cz

Kauza "české pivo"

Nomura si však nemůže stěžovat na to, že by akvizicí IPB ztratila. Už nyní je v plusu minimálně pět miliard korun. Za akcie IPB zaplatila v roce 1998 něco přes tři miliardy korun, následně pak navýšila kapitál tehdejší trojky na českém bankovním trhu o šest miliard.

Za devět miliard korun se jí "podařilo" z IPB vyvázat akcie českých pivovarů Plzeňský Prazdroj, které obratem prodala jihoafrickému koncernu South African Breweries, dnešnímu britskému SABMilleru. Zmíněných devět miliard půjčila "mateřské" Nomuře právě IPB.

Půjčku Japonci splatili tou dobou již bezcennými akciemi IPB.

 

Právě se děje

Další zprávy