Česko prohrává boj s korupcí, tajné akciovky žijí dál

Karel Toman
19. 3. 2009 6:43
Viamont, Neutrics, Liberec - tři důvody proč zakázat akcie na majitele

Praha - Akciové společnosti s listinnými akciemi na majitele se budou moci i nadále ucházet o veřejné zakázky. Odborníci přitom varují, že ministři, starostové, radní a státní úředníci si mohou přes tyto "tajné" akciové společnosti sami "přihrávat" zakázky z peněz daňových poplatníků, aniž by to bylo možné prokázat.

Jen na dotacích z EU se má přitom v Česku rozdělit ve veřejných soutěžích až 700 miliard korun.

Neprůhledná trojka

  • Akcie na majitele má stavební firma Viamont, která kdysi patřila bývalému ministrovi dopravy Aleši Řebíčkovi. Podle MF DNES za jeho ministrování dostala od ministerstva veřejné zakázky za deset a půl miliardy, skoro dvacetkrát víc, než předtím. Reportéři ČT navíc zjistili, že Řebíček se vazeb na Viamont nezbavil. Podle odborníků mu může Viamot stále patřit a není jak to zjistit.
  • Přes listinné akcie na majitele tajila vlastníka také firma Neutrics, která od 1. března spravuje centrální databázi exekucí. Deník Aktuálně.cz upozornil, že firma je propojena s finanční skupinou Appian, jejíž vrcholní manažeři byli v minulosti vyšetřováni pro podezření z finančních machinací. Řada exekutorů z obav o bezpečnost odmítla centrální databázi poskytnout své údaje. Neutrics majitele odtajnil až po intervenci ministra spravedlnosti, který kvůli aféře nakonec donutil odstoupit celé prezidium exekutorské komory.
  • Neprůhledné vazby firem a politiky přitom mohou veřejné zakázky proměnit až v podezření na trestný čin. Naposledy to ukázalo Mistrovství světa v Liberci za dvě miliardy korun z veřejných rozpočtů. Až z protokolů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) vyplynulo, že zakázku za bezmála půl miliardy získala firma Syner patřící společnosti S group, jejímž akcionářem je člen a sponzor ODS Petr Syrovátka. NKÚ nakonec kvůli hospodaření s dotacemi podal trestní oznámení. Své šetření začal i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

"Listinné akcie na majitele jsou magistrála k praní špinavých peněz znemožňující jakoukoliv kontrolu střetu zájmů." upozornil například ekonom Tomáš Ježek, podle něhož jsou takové akcie v drtivé většině zemí EU zakázané.

Liberecký sen? "Tajná akciovka"

Chystaná novela zákona o veřejných zakázkách ale účasti "tajných akciovek" v tendrech bránit nehodlá. Ministerstvo pro místní rozvoj a Legislativní rada vlády sice připravují tak zvané černé listiny nepoctivců, kteří se o veřejné zakázky nebudou smět ucházet. Podle zjištění Aktuálně.cz ale společnosti s listinnými akciemi na majitele na těchto seznamech nebudou.

Posledních pár měsíců přitom dává pro vyřazení těchto firem z veřejných tendrů pádné důvody (viz Infobox: Neprůhledná trojka)

Pokud však chce například někdo s veřejnými zakázkami nakládat jako nedávno v Liberci, je to pro něj firma s listinnými akciemi na majitele ideální recept. Vystopovat, jestli třeba ministr nebo radní nehlasoval pro veřejnou zakázku pro svou vlastní firmu, je totiž v případě listinné akcie na majitele nemožné.

Přesto, nebo spíš právě proto těchto "tajných akciovek" podle ekonoma Ježka v Česku "alarmujícím tempem" přibývá. Jak zjistil deník Aktuálně. cz, v přístupu k penězům daňových poplatníků teď těmto společnostem nezabrání ani chystané černé listiny.

EU zakazuje, Česko povoluje

Podle směrnice EU se o veřejné zakázky nesmí ucházet společnosti, v jejichž statutárních orgánech jsou lidé pravomocně odsouzení za účast na zločinném spiknutí, korupci, podvodu nebo praní peněz. "Vylučovat dodavatele z důvodů jiných, než jak jsou uvedeny ve Směrnici, by znamenalo porušení předpisů Evropských společenství a sankce pro Českou republiku," tvrdí mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Jaroslav Schnirch s transparentem před nasvícenou libereckou radnicí.
Jaroslav Schnirch s transparentem před nasvícenou libereckou radnicí. | Foto: Ondřej Besperát

A jsme opět u toho: statutární orgán u společností s listinnými akciemi na majitele sice zjistit jde, skutečného majitele společnosti ale ne. Za to však nemůže směrnice EU ale české zákonodárství, které existenci "tajných akciovek" umožňuje. "Chce to změnu legislativy," shoduje se s Ježkem Oldřich Kužílek, poradce nevládní organizace Otevřená společnost.

Akcie jsou dvojího druhu: na jméno a na majitele. U akcií na jméno vedou společnosti seznamy majitelů, registrují je i burzy. Akcie na majitele obíhají jako bankovky - patří tomu, kdo je zrovna drží. Majitelé společností tvořených těmito akciemi jsou proto dokonale anonymní.

Země Evropské unie většinou listinné akcie na majitele zakázaly, protože umožňují skrývat korupci, střet zájmů a praní špinavých peněz V Česku mohou akciové společnosti s utajenou akcionářskou strukturou vznikat dál.

 

Právě se děje

Další zprávy