České dráhy jsou v prvním pololetí v plusu

Ekonomika Ekonomika
19. 8. 2010 13:07
Dráhy prý dokázaly ušetřit také díky nákupu levnější elektřiny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do plusu se dostalo v letošním prvním čtvrletí hospodaření Českých drah. Dosáhly zisku 21 milionů korun, což je oproti loňsku zlepšení o 78 milionů.

Představitelé ČD si tento výsledek velmi považují, neboťpodle tiskové zprávy toho dosáhly díky vyšším tržbám a úsporným opatřením. Přitom na dotacích od krajů pro zajištění osobní dopravy dostaly letos o 212 miliónů korun méně než vloni.

Hrubý provozní zisk (EBITDA) činil za pololetí 935 milionů korun.

Za jízdenky lidé utratili více

„Příznivě se nám vyvíjejí celkové tržby, které v prvním pololetí dosáhly 14,1 miliard korun. Velmi pozitivní je růst tržeb ve vnitrostátní přepravě, kde jsme meziročně utržili o 90 milionů víc, a to bez zdražování jízdného. Stejný trend pokračuje i v červenci," doplňuje generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. „Naopak náklady zůstávají meziročně zhruba stejné na úrovni 13,2 miliardy," dodal.

Dráhy uspořily zejména na účtech za elektřinu, kterou nyní nakupují přímo a ne od SŽDC. "Náklady na elektřinu tak klesly meziročně o necelých 110 milionů Kč," uvedly ČD v tiskové zprávě. Naopak společnost v prvním pololetí vydala mnohem více na opravy, především železničních vozidel. Tato položka meziročně vzrostla o 350 milionů Kč na 919 milionů Kč.


 

Právě se děje

Další zprávy