NKÚ: Ministerstvo má miliardové chyby v účetní závěrce

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 6. 2010 15:57
Účetní závěrka ministerstva dopravy obsahuje nesrovnalosti za 19,7 miliardy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo dopravy má problémy s účetní závěrkou za rok 2008. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který hospodaření ministerstva kontroloval, zjistil nesrovnalosti ve výši 19,7 miliardy korun.

"Závěrka nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a nebyla také spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly ministerstva za předloňský rok," informovala dnes mluvčí NKÚ Radka Burketová. Ministerstvo se k věci zatím nevyjádřilo.

Nejvíce se na celkové sumě nesrovnalostí v účetní závěrce podílí podhodnocení majetkové účasti ve společnosti České dráhy, které hodnotou převyšuje 19,4 miliardy korun.

Kontrolní systém chyběl

Kontroloři NKÚ ale podle mluvčí zaznamenali nesprávnosti "průřezově celou oblastí majetku a závazků ministerstva dopravy".

Ministerstvo podle úřadu nemělo v roce 2008 dostatečně účinný kontrolní systém v oblasti účetnictví a výkaznictví, proto nedokázalo odhalit chyby v účetní závěrce a závěrečném účtu.

Kontroloři také zjistili, že v několika případech byla porušena rozpočtová kázeň v celkové výši přes 4 miliony korun, stojí ve zprávě NKÚ.

Ministerstvo se ohrazuje

Ministerstvo dopravy teď bude muset podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala provést v účetnictví opravy, které objevené nedostatky odstraní, a zároveň s tím bude muset vytvořit kontrolní mechanismus, který bude schopný takovým podobným chybám předejít.

Ministerstvo dopravy se však proti tvrzení NKÚ dnes ohradilo. Tvrdí, že podobný systém, jaký požaduje František Dohnal, na ministerstvu existoval dokonce již před kontrolou NKÚ a byl plně funkční.

"Realitou je, že nedostatky „zjištěné" NKÚ a zmíněné v kontrolním závěru byly ve skutečnosti zjištěny již před kontrolou NKÚ kontrolami a interními audity v aparátu Ministerstva dopravy," píše se ve stanovisku ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy