Spor o ČD Cargo pokračuje. Žaluda zastavil tendr

Ekonomika Ekonomika
23. 6. 2010 16:30
Nové vedení Carga chce zrušit údajně podezřelý tendr.
Vedení ČD je toho názoru, že Cargo 100 potravinářských vagonů nepotřebuje. Ilustrační foto.
Vedení ČD je toho názoru, že Cargo 100 potravinářských vagonů nepotřebuje. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pouhý týden od náhlé změny vedení přichází první zásadní rozhodnutí. Vedení Českých drah, které stojí už týden zároveň v čele dceřiné společnosti ČD Cargo, oznámilo, že zastaví výběrové řízení na nákup potravinářských vozů pro nákladního dopravce. Má to podle šéfa drah i ČD Cargo Petra Žaludy ušetřit 175 milionů korun.

Právě tento tendr byl podle vedení Českých drah jedním z důvodů náhlého odvolání vedení dopravní "dcery". Radikální krok měl ale své následky.

Představenstvo krátce po odvolání dobrovolně následovali i personální a provozní ředitel a dnes i zástupce provozního ředitele. Bývalý management popírá jakékoliv pochybení a kroky Žaludy a jeho dvou náměstků, kteří v čele ČD Carga stojí, označují za destabilizační.

Žaluda ale tvrdí, že čím více podrobností o hospodaření Carga má, tím víc se přesvědčuje o správnosti rozhodnutí. "Rozhodl jsem se jít do určitého osobního rizika, protože jsem do minulého týdne, kdy jsem se rozhodl odvolat představenstvo ČD Carga, vycházel především z indicií. Na základě současných informací z auditu musím prohlásit, že odvolání bylo nezbytné," konstatoval.

Nové představenstvo označilo podmínky nákupu sta potravinářských vagonů za nevýhodné. Tvrdí také, že Cargo tyto vagony nepotřebuje, protože příslušná doprava tvoří pouhá dvě procenta jejího obratu.

Dřívější vedení zase tvrdí, že postup Českých drah dceřiné společnosti škodí. Přišla podle odcházejících manažerů o některé zákazníky.

 

Právě se děje

Další zprávy