Češi se nebojí půjčovat v zahraničí

Michal Najman
31. 3. 2006 11:02
Praha - Zahraniční dluh České republiky se zvýšil za minulý rok o 114 miliard korun na 1,126 bilionu korun, informovala dnes Česká národní banka (ČNB). Podle ekonomů není toto zvýšení nebezpečné.
Foto: Profimédia

Stát, podniky i domácnosti se nebojí půjčovat si v zahraničí. Zahraniční subjekty mají v Českou republiku větší důvěru. Potvrzuje to  meziroční nárůst o 31,7 miliardy.

Nárůst zadlužení byl nejmarkantnější u vlády, která čerpá úvěr od Evropské investiční banky na výstavbu infrastruktury. Bankovní sektor setrval na podobných hodnotách jako v roce 2004.

Ekonomové si libují

Růst zahraničního zadlužení sice překonal tempo růstu české ekonomiky, podle ekonomů jeho úroveň zůstává bezpečná.

"Vývoj zahraničního zadlužení vykazuje v posledních třech letech mírnou dynamiku, jeho výše však zatím není alarmující," komentoval situaci pro deník Aktuálně.cz Miroslav Ševčík z Liberálního institutu.

"Jedná se o přirozený vývoj, který není pro ekonomiku nebezpečný. Vláda i podniky si i v budoucnu budou v zahraniční měně půjčovat," uvedl Radomír Jáč, hlavní ekonom PPF Asset management.

"Ani na první pohled nepříznivý růst krátkodobého zadlužení by neměl být zdrojem obav. Díky růstu vývozu je česká ekonomika v krajním případě schopna velmi rychle zaplatit všechny své krátkodobé závazky," myslí si Helena Horská, analytička Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy