Češi bojují v evropských zemích s finanční diskriminací

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 5. 2009 23:10
České centrum Solvit pomohlo vymoci nemocenskou v Nizozemsku i daně v Británii
Lodník z Čech se v Nizozemsku marně domáhal nemocenské.
Lodník z Čech se v Nizozemsku marně domáhal nemocenské. | Foto: Schenker

Brno - Otevřené pracovní trhy, výplata v eurech nebo librách namísto českých korun. Práce v zemích Evropské unie, které to českým občanům umožnily, však má i své stinné stránky. Například diskriminaci v porovnání s místními lidmi.

Člověk neznalý svých práv a nedostatečně průbojný může marně vymáhat například nemocenskou.

Své zkušenosti s tím má muž z České republiky, který pracoval v Nizozemsku jako lodník. Když onemocněl, žádal nizozemské úřady o výplatu nemocenských dávek, na které měl nárok. Marně.

Po zásahu úřadu stačilo pár dní

Když peníze nepřišly ani rok od podání žádosti, obrátil se lodník na české Solvit centrum. Tato centra, která existují ve všech státech Unie, pomáhají mimosoudně řešit potíže občanů "svých" zemí v dalších státech společenství, pokud jim tamější úřady odpírají jejich práva.

To byl i případ českého lodníka v Nizozemsku. "Dle příslušného nařízení o sociálním zabezpečení má občan členského státu EU nárok na výplatu nemocenské v zemi, kde je zaměstnán, i když má bydliště na území jiného členského státu," uvedlo české centrum Solvit na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Proto se jeho zástupci obrátili na své kolegy v Nizozemsku. Tamější centrum zatlačilo na příslušné úřady a muž dostal peníze do několika dní.

Britové mu nechtěli vrátit daně

Podobně narazil i Čech, který několikrát žádal po britském finančním úřadu vrácení daní zaplacených v Británii. Dostalo se mu však vysvětlení, že na něj nemá nárok, protože jeho žena s dcerou žijí v České republice.

"Naše centrum s tímto diskriminačním rozhodnutím nesouhlasilo. Přesvědčili jsme příslušný britský úřad, že klient má na vrácení části daní za roky odpracované ve Spojeném království nárok stejně tak jako britští občané. Případ byl vyřešen za čtyři týdny," informuje centrum ve své zprávě.

Potíže nemají jen Češi

Starosti s nedodržováním předpisů Evropské unie uvnitř jejích hranic však nemají jen občané České republiky. V poslední době například síť center pomohla belgickému veterináři, kterému francouzské úřady odmítly uznat jeho kvalifikaci, nebo portugalskému kapitánovi rybářské lodi s uznáním jeho kapitánského oprávnění ve Španělsku.

Zásahy Solvitu se týkají i jiných oblastí, než jsou pracovní trhy. Rumunská pobočka například po stížnosti francouzského turisty přesvědčila církevní správu, aby do rumunských klášterů zavedla rovné vstupné pro všechny. Do té doby totiž platili zahraniční turisté dvojnásobek toho, co Rumuni.

 

Právě se děje

Další zprávy