Obrat v kauze Čepro, opět jde o miliardy

Dušan Klimeš
19. 4. 2006 12:35
Praha - Nikoli 2,8 miliardy, ale pouze zlomek této částky požaduje nyní Tukový průmysl po firmě Čepro.
Foto: Ondřej Besperát

Firma Tukový průmysl změnila žalobu a nyní po státní firmě vymáhá 75 milionů korun.

Zároveň však chce, aby odpovědnost za vyměřené celní dluhy, nyní vymáhané po Tukovém průmyslu, soud stanovil Čepru. Vyplývá to z dnešního jednání u Městského soudu v Praze.

Soud měl dnes rozhodovat o tom, zda je pohledávka Tukového průmyslu 2,8 miliardy korun vůči společnosti Čepro oprávněná. Stání bylo již několikrát odročeno, naposledy na konci března.

Tehdy si firma Čepro vymínila změnu právního zástupce, který posléze potřeboval další čas na přípravu.

Neplatíš clo? Zaplať!

Sporná částka 2,8 miliardy korun představuje pokutu, kterou udělil celní úřad společnosti Tukový průmysl. Tato firma vydala do oběhu neproclené pohonné hmoty.

Infobox
Autor fotografie: www.ceproas.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

  • Chronologie: Jak měly z Čepra zmizet miliardy

Tukový průmysl však tvrdí, že za porušení povinností může Čepro, které palivo skladovalo a bez souhlasu vydalo. Po Čepru proto v původní žalobě požadovala zaplacení této částky. Státní firma ale obvinění odmítá.

I další chtějí miliardy

Pohledávka Tukového průmyslu má původ u společnosti Bena, která patřila k největším obchodníkům s pohonnými hmotami. S touto firmou jsou spojeny další pohledávky, které nyní vůči Čepru uplatňují jiné dvě firmy.

Zhruba 2,6 miliardy korun žádá společnost Al Batal General Trading, další firma M Port uplatňuje pohledávku 348 milionů korun. Čepro i tyto pohledávky považuje za neoprávněné.

Čepro patří k nejvýznamnějším českým průmyslovým podnikům. Zabývá se především přepravou a skladováním ropných produktů, provozuje kolem 190 čerpacích stanic EuroOil a ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv.

 

Právě se děje

Další zprávy