Pražská burza byla jako na houpačce

Dušan Klimeš
26. 5. 2006 17:00
Praha - Bouřlivé dva týdny prožila pražská burza. Hluboké propady, velké nárůsty, rostoucí objemy obchodů.

Po rozhoupaném týdnu uzavřel dnes burzovní index PX o 2,5 procenta výše oproti včerejšku. Předchozí hluboké propady jej však na konci týdne nechaly o bezmála tři procenta níž než před sedmi dny.

Hodnota indexu se dokonce nebezpečně blížila tento týden hodnotě 1300 bodů, nakonec zavřela burza s hodnotou 1390.

Za propady může Amerika

Začalo to v polovině minulého týdne, kdy se projevila nervozita a obava z toho, že americké úrokové sazby opět vzrostou. To mělo vliv na trhy ve Spojených státech a západní Evropě.

V plné míře a největší silou se to však projevilo na trzích rozvíjejících se zemí, tedy v regionu střední a východní Evropy, Ruska, Indie, či Turecka.

K tomu přistoupily vysoké ceny komodit a obavy z dalšího zvyšování. Z těchto důvodů odčerpávali investoři své peníze z regionu. V minulém týdnu tak přišla burza o 5,5 procenta z hodnoty indexu PX.

Nervozita zachvátila v tomto týdnu makléře na pražské burze (Ilustrační fotografie)
Nervozita zachvátila v tomto týdnu makléře na pražské burze (Ilustrační fotografie) | Foto: Reuters

Pak ovšem přišlo kritické pondělí, kdy index naší burzy propadl o dalších téměř šest procent. Investoři, kteří zatím své akcie neprodali, tak učinili v pondělí, aby se vyhnuli dalším ztrátám. A to ve spirále poslalo burzu ještě níž.

V úterý se burza sice nadechla a vrátila se k růstu, dlouho jí to však nevydrželo. Ve středu znovu klesla o 4,2 procenta. Čtvrtek ale přinesl obchodníkům a investorům novou naději, neboť pražský trh dokázal vzrůst o 2,7 procenta.

Rozkolísanost skončila

"Dva dny jsme již byli svědky určitého uklidnění. Klesají neobyčejně velké a nezvyklé objemy obchodů, ceny se začínají ustalovat," řekl deníku Aktuálně.cz Pavel Sudek ze společnosti Atlantik FT.

Podle něj došlo v uplynulých dnech k určitému pročištění trhu.

"Dá se říci, že celý rok tu nebyla žádná výraznější korekce cen akcií a ty kontinuálně rostly. A k takové korekci cen došlo právě teď. Negativní vývoj tedy nebyl dán jen a pouze externími vlivy," dodává Sudek.

Nejde ale podle něj o otočení trendu. Pražská burza má prý stále dobrý potenciál růstu. Pro další dny a týdny je pravděpodobné, že obrovská rozkolísanost skončila. Burza se zřejmě vrátí ke svým obvyklým objemům obchodů a vyrovnanějšímu vývoji.

 

Právě se děje

Další zprávy