Burza propadla, ale méně, než se čekalo

Adam Junek
5. 6. 2006 16:30
Praha Povolební panika se na burze projevila jen ráno, odpoledne akcie i koruna zamířily zase vzhůru.

Koruna i akcie zahájily obchodování očekávaným propadem. Během prvních dvou hodin oslabila koruna o osmnáct haléřů vůči euru, ale už během pozdního odpoledne se šplhala vzhůru a obchodovala se jen o dvanáct haléřů níž než při páteční uzávěrce.

Také akcie zamířily podle očekávání rychle dolů a index pražské burzy PX si dočasně pohoršil o dva procentní body. Uzavírací hodnota však byla pak už jen o půl procentního bodu pod páteční úrovní.

Prodávali hlavně domácí investoři

Předpokládaný pesimismus investorů na burze, která zažila v uplynulých dnech velké propady, se dnes vyrovnal chutí nakupovat oslabené akcie. Původní propad indexu PX pod 1340 bodů znamenal pro mnohé investory příležitost nakupovat, což burzu potlačilo zpět až na hodnotu 1358.

"Pokles se čekal a první prudký propad byl způsoben spíše neadekvátní reakcí domácích investorů. Naopak zahraniční investoři vyčkají, jak dopadne sestavování vlády," myslí si Milan Vaníček, analytik společnosti Atlantik FT.

Dodává, že negativní efekt patového výsledku voleb je vyčerpán a trh se nadále bude vyvíjet podle nálad investorů. "Je pravd, že v poslední době akciové trhy v Evropě vykazují klesající trend, kdy minulý týden se dostaly na jakési minimum. Česká ekonomika je ale v tak dobré kondici, že bych věřil, že trend bude převážně pozitivní," doplnil Vaníček.

Korunu drží export

"Pokles koruny se očekával, nicméně byl by ještě hlubší nebýt dobrých exportních výsledků. Ty korunu podržely," míní analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Podle něj nyní bude kurs koruny ale nadále ovlivňován politikou. "Pokud politici najdou společnou řeč, koruna se uklidní a vrátí k hodnotám před volbami. Naopak vleklá vládní nejistota by mohla korunu ještě oslabit," tvrdí.

Navíc bude kvůli nestabilitě vlády koruna více vrtkavá. "Před každým hlasováním oslabí a pokud se vláda udrží, zase vzroste," vysvětluje Pikora. Přesto dlouhodobě udržuje svůj odhad, že na konci roku bude koruna silnější a za jedno euro se zaplatí 27,90 koruny. Opět díky zvyšujícímu se exportu.

 

Právě se děje

Další zprávy