Budvar znovu porazil Anheuser

čtk, mid
5. 1. 2006 18:06
České Budějovice - Téměř deset let trvalo Budějovickému Budvaru porazit ve Finsku americký pivovar Anheuser-Busch (AB). Podle rozhodnutí soudu smí nyní budějovický pivovar používat ve Finsku svou ochrannou známku Budějovický Budvar.

Proti rozsudku Nejvyššího soudu v Helsinkách se nelze odvolat. Anheuser-Busch bude muset navíc Budvaru uhradit veškeré soudní výlohy, které český pivovar na desetiletý proces vynaložil. Budvar výši nákladů na známkoprávní spory neuvádí, podle jeho mluvčího Petra Samce bude však jen platba za finský proces znamenat pro firmu "velmi zajímavou částku".

"Z obchodního hlediska je pro nás toto rozhodnutí významným úspěchem. Přispěje k právní jistotě a povede k dalšímu zvýšení
našeho exportu. Finsko se v krátké době může stát jedním z deseti našich největších exportních trhů," uvedl ředitel Budvaru Jiří Boček.

Budvar vyváží do Finska od roku 1994 a export nepřerušil ani v době soudního sporu. Loni zde navíc zvýšil prodej o více než 30
procent a zahájil i export černého ležáku. "Nyní máme všechny předpoklady tento trend udržet i v budoucnu. Teprve definitivní
ukončení soudního sporu nám totiž naplno otevírá dveře k dodávkám piva do finských obchodních řetězců," dodal Boček.

Foto: Aktuálně.cz

Spory se táhnou téměř sto let

První spory o ochrannou známku Budweiser s americkým AB vedl Budějovický Budvar již na počátku minulého století. V roce 1911 se oba pivovary poprvé dohodly na teritoriích pro užívání známek. Po roce 1990 se AB snažil odkoupit v Budějovickém Budvaru kapitálový podíl, což vedlo k zastavení soudních sporů do roku 1996. Ministerstvo zemědělství však AB jako partnera Budvaru odmítlo a od té doby je pivovar s Anheuserem ve více než 40 soudních sporech a dalších 70 správních řízeních před patentovými úřady po celém světě.

Významných úspěchů dosáhl Budvar například ve Švýcarsku nebo Řecku, kde se s americkou firmou přel již od 80. let minulého století. Konečná vítězství dosáhl také v Portugalsku, Lotyšsku nebo Bulharsku. Loni uspěl například v zemích Beneluxu, Maďarsku nebo Kambodži.

V Severní Americe pijí Czechvar

>
Foto: Aktuálně.cz

V zemích jako Velká Británie smí ochrannou značku Budweiser užívat jak budějovický národní podnik, tak americký Anheuser. V USA či Kanadě má na tuto známku naopak právo pouze AB. Budvar proto prodává na jejich území své pivo pod značkou Czechvar. Podobně tomu bylo po 2 roky také v Itálii. V říjnu 2004 však Budvar využil rozhodnutí úřadů EU, které zaregistrovaly značku Budějovický Budvar jako "komunitární ochrannou známku", a vrátil se v Itálii ke svému původnímu názvu.

Budvar se musí ohánět i doma

Vedle sporů v zahraničí dnes řeší pivovar i spory u nás. Úřad průmyslového vlastnictví totiž nedávno zaregistroval Budějovickému měšťanskému pivovaru ochrannou známku B. B. Budweiser Bürgerbräu. Tento českobudějovický konkurent Budvaru hodlá proslulou ochrannou známku hojně využívat, proti čemuž se bude zřejmě Budvar v budoucnu bránit.

Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. Svůj zlatavý mok exportuje do téměř 60 zemí pěti kontinentů. V současnosti dosahuje jeho výstav 1,2 milionu hektolitrů piva ročně a výnosy z jeho prodeje se blíží 2,5 miliardám korun.

 

Právě se děje

Další zprávy