Boj o víno od Templářů je ostrý, řeší ho policie i soud

Tomáš Fránek
14. 12. 2010 8:11
Stahování vína z Templářských sklepů provází trestní oznámení a podání na soud
Vinař kontroluje vinici
Vinař kontroluje vinici | Foto: Reuters

Čejkovice - Boj o víno z Templářských sklepů se stále vyostřuje.

Státní zemedělská a potravinářská inspekci kvůli tomu, že firma odmítla inspektory pustit do skladů, podala trestní oznámení na podezření ze spáchání trestného činu poškozování spotřebitele. Firma se brání, podle informací Aktuálně.cz se obrátila na soud s tím, aby počínání inspekce soudci zastavili.

Je to šikana?

Inspekce v listopadu oznámila, že Templářské sklepy musí stáhnout z trhu milion láhví vína.

Přes milion litrů - označovaných jako kvalitní odrůdová nebo jakostní odrůdová vína původem z Moravy - bylo totiž vyrobeno z hroznů, u nichž nelze dohledat místo, odkud pochází.

Když firma narčení odmítla a nechtěla stahovat víno z trhu, inspekce začala víno stahovat sama. Kontroloři chtěli provést inspekci také ve skladech firmy, ta je ale do sklepů nepustila. Proto se inspekce obrátila na policii.

Udělali jsme všechno

Firma, která se brání tím, že udělala všechny kroky potřebné k ověření původu hroznů a nijak nepochybila, považuje trestní oznámení za další šikanu ze strany státu.

A postup inspekce při kontrole skladů označila za nezákonný. "Trestní oznámení nelze podat na právnickou osobu. Pokud bylo trestní oznámení podáno na konkrétní osoby a ukáže-li se trestní oznámení jako nepodložené a bude policií odloženo, může jít ze strany oznamovatele o trestný čin křivého obvinění," uvedla firma.

Templářské vinné sklepy patří mezi největší vinařské firmy v tuzemsku, jejich vína jsou k dostání u všech velkých prodejců.


 

Právě se děje

Další zprávy