Vína z Templářských sklepů stahuje sama inspekce

Radek Pecák Radek Pecák
1. 12. 2010 13:36
Inspektoři zabavují láhve se sauvignonem, rulandským modrým i dalšími odrůdovými víny
Neví se, kde byly hrozny pro výrobu vín Templářských sklepů vypěstovány
Neví se, kde byly hrozny pro výrobu vín Templářských sklepů vypěstovány | Foto: Karel Toman

Brno - Inspektoři Státní zemědělské a potravinářská inspekce (SZPI) začali v prodejnách, v nichž mají v regálech vína ročníku 2009 od firmy Templářské sklepy Čekovice, zabavovat lahve. 

Inspekce chce zamezit prodeji těchto vín spotřebitelům, protože podle inspekce jsou vyrobeny z hroznů neznámého původu. V tiskové zprávě o kroku inspekce informovala Petra Hoferková z oddělení komunikace SZPI.

Firma Templářské sklepy vína předtím odmítla stáhnout z trhu a navíc se současným postupem SZPI nesouhlasí. Celkem se jedná se o více než milion litrů.

SZPI podle Hoferkové v pondělí zahájila kontrolu u Templářských sklepů Čejkovice a nebyla jí prý předložena potřebná vinařská evidence. Inspekce prý také zjistila, že firma stále nezačala z oběhu stahovat ta vína, která měla.

Původního vlastníka hroznů nelze najít 

"Z těchto důvodů v úterý SZPI zahájila plošnou kontrolu nejvýznamnějších prodejců tak, aby zamezila uvádění vín neznámého původu do oběhu. Kontrola prodejní sítě v současné době pokračuje," uvedla Hoferková.

Inspekce zjistila, že Templářské sklepy Čejkovice nakoupily přes 1250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS s.r.o., která není pěstitelem hroznů. Ta je navíc měla nakoupit od jiné brněnské firmy DOAL STAV s.r.o, která se však na adrese svého sídla není k zastižení.

Původ hroznů tedy není znám, a přesto z nich Templářské sklepy vyrobily jakostní vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Muškát moravský, Sauvignon, Tramín červený, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Irsai oliver . Celkový objem vyrobeného vína z hroznů  neznámého původu se pohybuje kolem 1, 080 milionu litrů.

Podle SZPI mají být ze sítě stáhnuty všechny šarže jakostního vína odrůdového a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009, které byly vyrobeny z hroznů těch odrůd révy vinné, které dodala společnost BJ VITIS, s.r.o. Nic na tom nemění ani skutečnost, že při výrobě těchto vín byly k hroznům neznámého původu přimíseny hrozny od tuzemských vinařů a tedy známého původu.

 

Právě se děje

Další zprávy